ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές: Απαντήσεις για όλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Ποιο μήνυμα θα στείλει στη συνέντευξη Τύπου

Κυριάκος Μητσοτάκης
Φωτογραφεία Αρχείου

Φωτιές: Στη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και σε ερωτήσεις πολιτικού επιπέδου.

Πάντως ένα πρώτο μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας πως «τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως η κυβέρνηση θα στηρίξει σε όλα τα επίπεδα τους πληγέντες και θα τονίσει πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης θα κάνει αναφορά στην Εύβοια για την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού.

Γενικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την τρέχουσα συγκυρία επικεντρώνονται στο τρίπτυχο αποζημιώσεις, αναδασώσεις και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για αναδασώσεις, πέραν των πόρων των 220 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προτεραιότητα στην Εύβοια και στην Αττική.

Πότε θα καταβληθούν τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα καταβληθεί η πρώτη δόση της αποζημίωσης στους πυρόπληκτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αποζημίωση θα καταβάλλεται για κάθε κτήριο που έχει υποστεί ζημιές ακόμα και αν δεν είναι η πρώτη κατοικία. Για τον ΕΝΦΙΑ επεσήμανε πως θα διαγράφεται αυτόματα όταν θα γίνεται η αίτηση από τους πληγέντες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιές στην Ελλάδα 1980 – 2020: Τα τελευταία 41 χρόνια έχει καεί το 14% της Ελλάδας