ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τρένο της μεγάλης φυγής

Το τρένο της μεγάλης φυγής

Ποια στελέχη επιλέγουν την αποχώρηση μπροστά στον κίνδυνο να μην εκλεγούν.

Το newsbomb, έγκαιρα και σε ανύποπτο χρόνο, είχε αποκαλύψει τις προθέσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στον κίνδυνο να μην εκλεγούν στην επόμενη βουλή.

Το Σάββατο ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε και επισήμως κάτι που όλοι γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε την ανάγκη φιλοτιμία επικαλούμενος την ανάγκη ανανέωσης της πολιτικής ζωής. Στην πραγματικότητα γνώριζε τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων αλλά και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εις βάρος του στο υπόλοιπο Αττικής. Έμπειρος γαρ, ο κ. Πάγκαλος διαπίστωσε ότι δεν θα μπορούσε να τον διαδεχθεί στο ψηφοδέλτιο και η σύζυγος του κ. Χριστίνα Χριστοφάκη, αφού θα εισέπραττε αυτή, πιθανώς στο πολλαπλάσιο, την ψήφο αποδοκιμασίας. Άλλωστε η συντριπτική ήττα που είχε υποστεί, ως υποψήφια δήμαρχος, η κ. Χριστοφάκη το 2010 στο Δήμο Σαρωνικού δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας.

Κορυφαία στελέχη και εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με δέος την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και ιδιαίτερα τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός βουλής και να τραυματιστούν πολιτικά.

Ο κ. Μόσιαλος επιστρέφει στο Λονδίνο, αφού δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειές του να δημιουργήσει προϋποθέσεις εκλογής στο Υπόλοιπο Αττικής ή στο νομό Τρικάλων που αποτελούσε τη δεύτερη επιλογή του.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσανατολίζεται να είναι υποψήφιος στο Υπόλοιπο Αττικής, μην το δένετε όμως και κόμπο. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Αν το ΠΑΣΟΚ βγάλει 2 βουλευτές στο νομό (το αισιόδοξο σενάριο) είναι αβέβαιη η εκλογή του. Δεν θα εκπλαγεί κανείς αν ο κ. Παπακωσταντίνου ανακοινώσει ότι δεν θα πολιτευθεί.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι και η κ. Άννα Νταλάρα αφού οι 6 έδρες, που πιθανότατα θα πάρει το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας, αποτελούν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Παράλληλα, γνωρίζει ότι η συγγενική της σχέση με τον Γιώργο Νταλάρα, που αποτελούσε πλεονέκτημα στις εκλογές του 2009, σήμερα είναι μειονέκτημα.

Ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για την αποχώρησή του δηλώνοντας ότι οι εκλογές, σε αυτό το χρονικό σημείο ,δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη χώρα. Φυσικά αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να πλασαριστεί στην εξάδα που θα εκλεγεί.

Ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης, παρά το γεγονός ότι ανήκει στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του κ. Βενιζέλου, βλέπει ότι η εκλογή του στο νομό Καρδίτσας είναι αβέβαιη. Προσανατολίζεται να μην είναι υποψήφιος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και να αναλάβει τα καθήκοντα του Γενικός Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ. Ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να επανέλθει στις επόμενες εκλογές κάτω από καλύτερους όρους και συσχετισμούς.

Ο κ. Θανάσης Τσούρας, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι υποψήφιος εκ νέου στην Α΄ Αθηνών, στην οποία το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα εκλέξει 2 ή στην καλύτερη περίπτωση 3 βουλευτές.

Το ίδιο εικάζεται και για τον κ. Κώστα Γείτονα στη Β΄ Αθήνας.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου, έχει ουσιαστικά αποστασιοποιηθεί πλήρως και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφια στη Β΄ Αθηνών.

Είναι επίσης βέβαιο ότι θα υπάρξουν και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την περιφέρεια που δεν θα θέσουν υποψηφιότητα. Ο κ. Ξυνίδης ήταν ο πρώτος που άνοιξε το χορό και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ακούγονται τα ονόματα των κκ. Β. Αργύρη (Ν. Ιωαννίνων), Σήφη Βαλυράκη (Ν. Χανίων), Ρ. Ζήση (Ν. Μαγνησίας), Α. Αθανασιάδης (Ν. Κοζάνης) κ.α.

Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και άλλα ηχηρά ονόματα που προβληματίζονται έντονα για τις πιθανότητες επανεκλογής τους αλλά και τη χρησιμότητα της συμμετοχής τους σε αυτές τις εκλογές.

Ο Παύλος Γερουλάνος προσανατολιζόταν να είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών αλλά πληροφορίες τον φέρνουν να το σκέφτεται, αφού η εκλογή του είναι εξαιρετικά επισφαλής.

Το ίδιο ισχύει και για τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου που επιδιώκει να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.