ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βλάχος στο Newsbomb.gr: Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια αποδιοπομπαίοι τράγοι

Βλάχος στο Newsbomb.gr: Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια αποδιοπομπαίοι τράγοι

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, υποστηρίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr ότι μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το 2023

Την άποψη ότι για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά είναι να μια σειρά από μέτρα που προτείνει το ΚΙΝΑΛ, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης και επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Παναγιώτης Βλάχος.

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει ότι επί της ουσίας μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το 2023, τονίζοντας πως το δίλλημα για τις επόμενες κάλπες θα πρέπει να είναι το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», συμπληρώνοντας πως «ή θα αγκαλιάσουμε τη νέα Αλλαγή ή θα γυρνάμε γύρω από τις ίδιες εκδοχές της συντήρησης, μπλε ή κόκκινης».

Ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, δήλωσε ότι οδεύουν για τέλος Νοέμβρη, ίσως αρχές Δεκέμβρη, αναφέροντας ότι στόχος του κόμματος θα πρέπει να είναι το να αποτελέσουν «πολιτικό γεγονός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι μετά από χρόνια το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ «δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι», προσθέτοντας πως οι προοδευτικοί πολίτες θα δώσουν σκληρή απάντηση «σε όσα “κέντρα” προσπαθούν να παρέμβουν, σε όσους θολώνουν το ιδεολογικό της στίγμα, την θεωρούν συμπλήρωμα ή ιδεολογικό συγγενή της Δεξιάς».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη Βλάχου στο Newsbomb.gr

Κύριε Βλάχο, θεωρείτε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη κυβερνητική πλευρά, είναι ικανά για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά;

Πρόκειται για ελαφρύνσεις που θα εξανεμιστούν από την άλλη τσέπη, αφού η αγορά δεν θα μπορεί να απορροφήσει το κύμα ακρίβειας. Νοικοκυριά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται ήδη στο καναβάτσο, το κόστος ενέργειας θα εκτινάξει βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς μας. Το κόστος ζωής δυσκολεύει ακόμη και τη μεσαία τάξη να τα βγάλει πέρα, η φτώχεια μεγαλώνει. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ειναι αποκαλυπτικά. Όπως αποκαλυπτική είναι και η κίνηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να “εξυγιάνει” την ΔΕΗ παραδίδοντάς της σε ιδιώτες. Η μόνη ορατή και βιώσιμη λύση είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών: μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία παραμένει παρούσα. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος και αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε σχεδόν τα δεκαπλάσια κρούσματα την ημέρα, σε σχέση με πέρσι;

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κακή διαχείριση με τους υγειονομικούς, αδιανόητοι κανόνες λειτουργίας στα σχολεία, απουσία κινητών συνεργείων εμβολιασμού, έλλειψη πειθούς από την Πολιτεία. Η Κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά και αταλάντευτα πάνω στον άξονα του πολιτικού κόστους & των εντυπώσεων. Μόνο ετσι μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι περιμένουν να νοσήσει το 50% + 1 στις σχολικές τάξεις για να διακοπούν τα μαθήματα. Οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποίησει και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της αδιανόητης πολιτικής.

Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;

Αν εννοείτε εκλογές, μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το 2023. Το πότε θα γίνουν θα το αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης, στην κατάλληλη για αυτόν συγκυρία. Μέχρι τότε θα εξαντλήσουν τα όρια του πελατειασμού, των παροχών και της προπαγάνδας. Το ζητούμενο είναι να οδηγηθεί στην κάλπη κάτω από την κοινωνική πίεση και το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Και αυτό το αίτημα να ταυτίζεται με τις προτάσεις και τις θέσεις της δικής μας Παράταξης. Όχι των δοκιμασμένων και αποτυχημένων διαχειριστών της εξουσίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη παρουσία τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έθεσαν τα διλλήματα τους ενόψει των επόμενων εκλογές. «Αυτοδυναμία Μητσοτάκη ή Τσίπρα/Βαρουφάκη» ήταν το δίλλημα του πρωθυπουργού, «Προοδευτική Κυβέρνηση ή Δεξιά» αυτό του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτος δρόμος; Υπάρχει;

Πάντα υπήρχε τρίτος δρομος και τον έδειχνε η σοσιαλδημοκρατία με τον ιστορικό συμβιβασμό κεφαλαίου και εργασίας, που γέννησε το κοινωνικό κράτος. Σήμερα το αίτημα παραμένει επίκαιρο. Ποιος θα εγγυηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση, την αξία της εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος, τα δημόσια αγαθά, την δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης; Ποιος μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει θεσμούς και μεταρρυθμίσεις που θα ταυτιστούν με την παραγωγική ατζέντα και τις συμμετοχικές αγωνίες της κοινωνίας; Γερασμένη, χρεωμένη και ταλαιπωρημένη από τις απανωτές κρίσεις, η Ελλάδα ετοιμάζεται να συγκρουστεί με ένα τεράστιο παγόβουνο προκλήσεων, από την κλιματική κρίση μέχρι το μεταναστευτικό, και τα πολιτικά διλήμματα και των δύο “μονομάχων” ειναι ρηχά και ευκαιριακά. Για να επαναφέρω ένα παλαιότερό μας σύνθημα “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Ή θα αγκαλιάσουμε τη νέα Αλλαγή ή θα γυρνάμε γύρω από τις ίδιες εκδοχές της συντήρησης, μπλε ή κόκκινης.

Αλήθεια, πότε θα διεξαχθεί η εσωκομματική αναμέτρηση; Γιατί εμείς που παρακολουθούμε από τη σκοπιά του ρεπορτάζ τις εξελίξεις, καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε μία μακρά, άτυπη, προεκλογική περίοδο…

Για να είναι όλα έτοιμα, όπως τεχνολογικά συστήματα, υποδομές, εκλογικά κέντρα, ανθρώπινο δυναμικό που θα αναλάβει τη διαδικασία κλπ, θα χρειαστούν περίπου 40 ημέρες από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αισιοδοξώ για τέλος Νοέμβρη, ίσως αρχές Δεκέμβρη. Θα ξέρουμε σε μια εβδομάδα περίπου το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Το σημαντικό για εμάς είναι να αποτελέσει πολιτικό γεγονός. Και αυτό θα το πετύχουμε συγκρίνοντας απόψεις, ιδέες, ατζέντες, βάζοντας στη συζήτηση ταυτοτικά ζητήματα για την Παράταξη.

Ακούσαμε συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά να απαντάνε με σκληρό ύφος σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Πιστεύετε ότι υπάρχουν εξωθεσμικοί παράγοντες που προσπαθούν να εμπλακούν στην εσωκομματική διαδικασία;

Ας δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Μετά από χρόνια το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Αντιθέτως μεγαλώνει η περπατησιά μας, αποκαθίστανται οι σχέσεις με κοινωνικές ομάδες που πληγώσαμε, δικαιώνεται η προσφορά του ΠΑΣΟΚ και γίνονται αντιληπτά με ψυχραιμία τα όποια λάθη. Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης. Η Δεξιά την εκμεταλλεύτηκε και συγκέντρωσε εξουσία, οικονομική και πολιτική. Απέδειξε ότι είναι ένας μέτριος έως κακός διαχειριστής. Όμως οι κοινωνικές μετατοπίσεις γεννάνε νέες διεκδικήσεις. Είναι η ευκαιρία για μια μεγάλη επανεκκίνηση. Η συγκυρία μας θέλει απέναντι στον φυσικό και ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη Δεξιά. Αριστερά μας υπάρχει ένας μπερδεμένος ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεταπολιτικό φαινόμενο αμφίβολης βιωσιμότητας, που υπάρχει όσο υπάρχει ο χαρισματικός του ηγέτης. Και οι δύο, όσο και τα συμφέροντα που τους υπηρετούν, έχουν κάθε λόγο να μας ρίξουν στο καναβάτσο, επιστρατεύοντας αθέμιτα μέσα. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Όπως και το 2004, το 2007, το 2012, το 2015 και το 2017, οι προοδευτικοί πολίτες θα πάρουν την παράταξη στα χέρια τους. Και θα δώσουν σκληρή απάντηση σε όσα “κέντρα” προσπαθούν να παρέμβουν, σε όσους θολώνουν το ιδεολογικό της στίγμα, την θεωρούν συμπλήρωμα ή ιδεολογικό συγγενή της Δεξιάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.