ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερμηνεύει ως διπλή αποτυχία «για το σύστημα Μητσοτάκη» το αποτέλεσμα στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερμηνεύει ως διπλή αποτυχία «για το σύστημα Μητσοτάκη» το αποτέλεσμα στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ
Ο Αλέξης Τσίπρας
Intime News

Ως ήττα του «συστήματος Μητσοτάκη», το οποίο και απέτυχε να «νεκραναστήσει» το λεγόμενο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, ερμηνεύουν στη Κουμουνδούρου τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς είχε προηγηθεί η χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βράζουν» με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, οι οποίες έπεσαν πολύ έξω στην πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Επομένως, είναι απολύτως λογικό πως ένα πρώτο συμπέρασμα που βγάζουν από τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, είναι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Όπως υποστηρίζουν, 14 στις 17 δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν, όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά, αλλά έδειχναν πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο, που απέτυχε να περάσει εν τέλει έστω στο δεύτερο γύρο.

«Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται στη χώρα μας πως ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις δεν είναι τελικά και ο πρώτος στις κάλπες», ανέφερε χθες ο σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας με αυτό τον τρόπο, έμμεσα, και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία ως τους απόλυτους κυρίαρχους του πολιτικού σκηνικού.

Το δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι η καθαρή αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή την οποία εξέφραζε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ηττήθηκε. Όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, οι άλλοι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ τόσο καιρό κατήγγειλαν προσπάθεια διαμόρφωσης του αποτελέσματος υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου από την κυβέρνηση, μέσα από την μαζική προσέλευση στις κάλπες του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Η αποτυχία Λοβέρδου, συνεχίζουν, συνιστά αποτυχία Μητσοτάκη, το μέγεθος της οποίας φωτίζεται ακόμα περισσότερο εάν συνδυαστεί με την εικόνα που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις.

Και ενώ στη κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προβληματιστεί με την υψηλή συμμετοχή πολιτών και την επιλογή τους να στηρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, από τη Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα το έχει το Μέγαρο Μαξίμου και όχι εκείνοι.

Θεωρούν ότι ο συνδυασμός της ήττας Λοβέρδου και των αποτυχημένων δημοσκοπήσεων είναι απολύτως φυσιολογικό να προκαλεί ανησυχία στο επιτελείο Μητσοτάκη. Πρώτα από όλα γιατί οι δημοσκοπήσεις χρεώθηκαν ακόμα μια σημαντική αποτυχία που θα οξύνει την δυσπιστία των πολιτών απέναντι τους.

«Ποιος θα πάρει στα σοβαρά την επόμενη έρευνα που θα δείχνει ότι παρά την δεδομένη κατάρρευση στα ποιότητα χαρακτηριστικά -που κανείς δεν αμφισβητεί– ο ίδιος συνεχίζει να είναι δέκα και δώδεκα μονάδες μπροστά;», αναρωτιούνται συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, συμπληρώνουν, ότι η μη εκλογή του Λοβέρδου, που θα έκλεινε κάθε συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση, ειδικά σε μια εκλογική μάχη με απλή αναλογική, αντικειμενικά αφήνει ανοιχτές μια σειρά από πιθανές εξελίξεις. Και τέλος, γιατί η παγίδα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που μάταια προσπαθεί να «νεκραναστήσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκυμονεί τον κίνδυνο να πέσει τελικά μέσα αυτός που τη στήνει.

Στη Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι μπροστά στα αδιέξοδα που συσσωρεύονται από την πανδημία, την ακρίβεια και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, το αίτημα ανατροπή της πολιτικής Μητσοτάκη θα ενταθεί. Τα διλήμματα και η ανάγκη καθαρής πολιτικής τοποθέτησης από κάθε κόμμα σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία θα έρχεται ως αίτημα από την ίδια κοινωνία και την πραγματικότητα, εντός και εκτός Βουλής.

«Προοδευτική πολιτική σήμερα μπορεί να υπάρξει μόνο σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στο Γαλάτσι: Καρτέρι θανάτου στον 35χρονο πυγμάχο - Είχαν εκτελέσει μαφιόζικα τον θείο του

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα

Γιάννης Βασιλείου: «Την βίαζε στα καμαρίνια. Δε μετάνιωσα που δεν αντέδρασα» - Έξαλλη η Φαίη Σκορδά