ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ANT1 - «Λάθος η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία»

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ANT1 - «Λάθος η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην οικονομία με το κύμα ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από μια πυρηνική δυναμη, ενώ τόνισε πως υπάρχει μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας στα ανατολικά.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σοκ τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι επιχειρούν να αλλάξουν τα σύνορα στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, αλλά και την εισβολή στην μαρτυρική μας Κύπρο το 1974.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ερωτηθείς για το αν η πολιτική Πούτιν και οι εξελίξεις με τον πόλεμο της Ουκρανίας ανοίγουν την όρεξη του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την ρητορική της τουρκικής ηγεσίας. «Σαφώς η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε ο ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως αφενός οι σχέσεις λυκοφιλίας με τον Πούτιν διατηρούνται, ενώ και ο Ζελένσκι τη βοήθεια που του παρείχε η Τουρκία με τα drones.

Αναφορικά με τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μέγα λάθος την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να τηρήσουμε ουδέτερη στάση.«Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση, είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περιοχή με πολύ δύσκολο γείτονα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού που δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να πάρει μια στοιχειώδη γνώμη, ενώ έκανε λόγο για πρωτοφανή «βοναπαρτισμό» από τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στη Δύση για την κατάσταση στην Ουκρανία, διερωτόμενος χαρακτηριστικά: «Τώρα θυμήθηκαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ότι χρειάζεται άμυνα η Ουκρανία;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε πως ποτέ η Ρωσία δεν ήταν σύμμαχος της Ελλάδας, θυμίζοντας πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός συναντήθηκε πέντε φορές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα παραδοσιακά να αποτελεί γέφυρα διαλόγου. Αν γίνει σαν τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ τότε θα χάσει αυτή της την ιδιαιτερότητα».

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κατάσταση για τη χώρα μας θα ήταν τώρα πολύ πιο δύσκολη αν δεν είχαμε έναν σύμμαχο στα βόρεια σύνορά μας.

Για τα ελληνοτουρκικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, χωρίς αυταπάτες, με σαφείς «κόκκινες» γραμμές. «Δεν τρέφω αυταπάτες για λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με τον Ερντογάν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε πως είναι αδιανόητο να συζητάμε για αποστρατικοποίηση νησιών όταν απέναντι, στα τουρκικά παράλια υπάρχει η στρατιά του Αιγαίου των Τούρκων. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία συζήτηση για γκρίζες ζώνες. Όσο χάνουμε χρόνο τόσο οι συνθήκες θα είναι εις βάρος μας. Ποτέ οι συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες για διάλογο με την Τουρκία, όμως πρέπει να πάρουμε την απόφαση και να συζητήσουμε».

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά και την κριτική που δέχτηκε ότι δεν υπερψήφισε τα εξοπλιστικά προγράμματα των έξι επιπλέον Rafale, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως καταψηφίστηκαν επιλογές που θα επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της χώρας και θα καταψηφίζουμε όπου υπάρχουν υπερβάσεις, ενώ αναφορικά με τη φράση του Γιώργου Τσίπρα ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η άμυνας της χώρας», ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός».

Ερωτηθείς αν «ανήκομεν εις την Δύσιν», ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σαφέστατα είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. όμως «η Ελλάδα είναι οικουμενική και είναι και στην ανατολή και στη δύση και στο βορρά και στο νότο». Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί πολιτική Παπάγου, παραχωρόντας τα πάντα χωρίς ανταλλάγματα. «Εγώ για παράδειγμα δεν θα παραχωρούσα την Αλεξανδρούπολη στους Αμερικανούς χωρίς ανταλλάγματα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην οικονομία και την έκρηξη ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν δεν υπάρξει υποστήριξη των νοικοκυριών θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινωνική έκρηξη. «Η κρίση της ακρίβειας ήταν εδώ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Τρομακτικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιλογές της, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την λειτουργία των καρτέλ. Εμείς είχαμε σχέδιο να προχωρήσουμε στην απανθρακοποίηση έως το 2030», είπε χαρακτηριστικά.