ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Στο στάδιο της προετοιμασίας το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Στο στάδιο της προετοιμασίας το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Για το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από ερώτηση στο Newsbomb.gr
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από ερώτηση στο Newsbomb.gr

Στη φάση της προετοιμασίας βρίσκεται το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπως απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση του Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αρχικά ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Μπαιντεν Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα το ταξίδι του πρωθυπουργού είναι στη φάση της προετοιμασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα διπλωματικά γραφεία των δύο κυβερνήσεων και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία για να ρυθμίσουν όλες τις λεπτομέρειες για το ταξίδι του πρωθυπουργού στον λευκό οίκο με την ημερομηνία, πάντως, να μην έχει ακόμα «κλειδώσει».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον επισκεφθεί στον Λευκό Οίκο είχε διατυπωθεί κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες ΗΠΑ και Ελλάδας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποδέχεται την πρόσκληση αλλά το των δυο στον Λευκό Οίκο μετατέθηκε χρονικά λόγω των κυμάτων της πανδημίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Washington Post είχε εκφράσει την προσδοκία να βρεθεί στον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. «Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα.

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται, εξάλλου, σε πολύ καλό επίπεδο όπως αυτό αποτυπώνεται από την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που υπεγράφη πριν από λίγους μήνες αλλά και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη χώρα μας ως κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με συμμαχικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν το FIR Αθηνών κατόπιν φυσικά αδείας που ζήτησαν και έλαβαν από το ΓΕΕΘΑ. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Αρχιπέλαγος, με το πανίσχυρο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry J. Truman μαζί με τον στολίσκο που το συνοδεύει να μπαίνει στο Αιγαίο έχοντας στο κατάστρωμά του φορτωμένα με βαρύτατο οπλισμό μαχητικά F-18, F-35 και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ από πάνω του ελέγχουν τα πάντα ιπτάμενα ραντάρ Ε-2.

Η Σούδα επίσης αποτελεί σε ορμητήριο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων, με αμερικανικά τάνκερ να φτάνουν στο στρατηγικό λιμάνι της Κρήτης, ενώ και βάσεις στην ηπειρωτική χώρα, όπως το αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και η 110 Πτέρυγα Μάχης χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση κάθε ενέργειας στα Βαλκάνια.

Όσο για την Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύεται σε περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας, με τους Αμερικανούς να τροφοδοτούν από εκεί τις δυνάμεις στα Βαλκάνια, ενώ το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου αποτελεί σταυροδρόμι για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις, με τη χώρα μας να προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συγκυρία.