ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «θεσμικός» Μητσοτάκης και ο «καθαρός» πολιτικός χρόνος των εκλογών

Μητσοτάκης-Τσίπρας
Μητσοτάκης-Τσίπρας
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Η εβδομάδα που διανύσαμε έβγαλε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τους παράγοντες που θα καθορίσουν τόσο το χρόνο όσο και τον τρόπο των επικείμενων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε από το βήμα της Βουλής να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο Μητσοτάκης επιβεβαιώνει επί της ουσίας, αυτό που ο ίδιος ευαγγελίζεται για τον εαυτό του συνεχώς: «Εγώ είμαι θεσμικός», εννοώντας ότι δεν παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Από τα λεγόμενά του γίνεται σαφές ότι οι εκλογές θα γίνουν σε «καθαρό χρόνο», σε timing που θα έχει σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και θα μπορούν να είναι διαχειρίσιμες οι συνέπειες του σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το φαινόμενο της ακραίας ακρίβειας που επανέρχεται στην ελληνική κοινωνία μετά από πολλά χρόνια είναι σαφέστατα αποτρεπτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε σενάριο εκλογών.

Πάνω – κάτω τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι τα ίδια με τους προηγούμενους μήνες: η κυβέρνηση παρουσιάζει φθορά χάνοντας; 1,5 με 2 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μικρή ανάκαμψη και το ΠΑΣΟΚ ξεφούσκωσε περίπου 2 μονάδες. Το προηγούμενο διάστημα, όσοι εισηγούντο στον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές είχαν στο μυαλό τους ότι τα πράγματα – κατά πάσα πιθανότητα – θα είναι χειρότερα στο άμεσο μέλλον λόγω των αστάθμητων παραγόντων και κυρίως λόγω της ενεργειακής ένδειας , της ακραίας φτώχειας και των εφιαλτικών σεναρίων για επισιτιστική κρίση. Γι' αυτό και έπεσε στο τραπέζι το σενάριο περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Που όμως δεν θα παρουσιαζόταν ως αλλαγή, αλλά ως «βελτίωση». Οι εισηγητές αυτής της στρατηγικής υποστήριξαν το επιχείρημα ότι η «βελτίωση» στον εκλογικό νόμο θα ήταν «χειρουργική» χωρίς να αλλάξει τη φιλοσοφία του. Απλά θα εδίδετο ένα επιπλέον μπόνους 10 εδρών αν η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα έπιανε διψήφιο αριθμό. Αυτή ήταν η αρχική σκέψη η οποία τελικώς απορρίφθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω. Και για να είμαστε ακριβείς ή πολιτικά ορθοί αν θέλετε, μπήκε στο συρτάρι προσώρας.

Λογικά μέχρι τον Ιούλιο του 2023 που λήγει η τετραετία υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος. Μέχρι τότε θα αλλάξουν πολλά και σε παγκόσμιο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τις εσωτερικές ατζέντες δυστυχώς δεν τις βάζουν οι εθνικές κυβερνήσεις, αλλά οι διεθνείς συγκυρίες. Οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη και εκτός πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Nα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμμαχία είναι ενωμένη στο ζήτημα της Ουκρανίας