ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυρίαρχος ο Τσίπρας – Η αποτίμηση των δύο πρώτων ημερών

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυρίαρχος ο Τσίπρας – Η αποτίμηση των δύο πρώτων ημερών
Intime News

Για μία συζήτηση πολύ καλύτερη του αναμενόμενου, η οποία και αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να μπει στη μάχη για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με όλες του τις δυνάμεις, κάνουν λόγο από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, αποτιμώντας τις δύο πρώτες ημέρες του Συνεδρίου.

Παράλληλα, από τα όσα ακούστηκαν στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, γίνεται σαφές ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς οι προτάσεις του φαίνεται πως στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων.

Η χθεσινή δεύτερη ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και να ήταν η πλουσιότερη σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, συζήτηση. Όχι μόνο γιατί τοποθετήθηκαν τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλά και γιατί ακούστηκαν απόψεις, σκέψεις και προβληματισμοί που βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το σήμερα, αλλά και το αύριο.

Αυτή είναι, τουλάχιστον, η εκτίμηση που επικρατεί στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, που αναγνωρίζει ότι ακόμα και οι διαφωνίες -ή η σκληρή σε ορισμένες περιπτώσεις κριτική- που ακούστηκαν από τα στελέχη της «Ομπρέλας», δεν είναι παράλογες, αλλά εμπεριέχουν σεβαστούς προβληματισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα επικρατεί ικανοποίηση για όσα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής. Αρχικά, διότι καθίσταται ξεκάθαρο από τις ως τώρα παρεμβάσεις ότι οι καταστατικές αλλαγές που εισηγείται ο αρχηγός τους, θα γίνουν αποδεκτές από το σώμα των συνέδρων με τεράστιο ποσοστό.

Ένας, επίσης, λόγος για τον οποίον χαμογελούν οι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, είναι οι τοποθετήσεις των στελεχών της «Ομπρέλας», που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν οξύτατοι στη κριτική που έκαναν για μία σειρά από επιλογές της ηγεσίας.

Όμως, πρόσωπα με ιστορία δεκαετιών στην Αριστερά, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Πάνος Σκουρλέτης (είναι εκείνοι που πήραν τον λόγο) μπορεί να εξέφρασαν τις διαφωνίες τους και να τάχθηκαν κατά των αλλαγών που προτείνει ο Αλ.Τσίπρας, όμως δήλωσαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε σε έντονο ύφος να του αναφέρουν μία φορά που «αμφισβήτησαν ή υπονόμευσαν» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της «Ομπρέλας», ενώ ο Νίκος Βούτσης μίλησε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο Τσίπρα στην πορεία προς την εξουσία.

Όλα τα παραπάνω, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τα εκλαμβάνουν ως ένα πολύ καλό δείγμα γραφής για το μέλλον. Άλλωστε, όπως λένε με έμφαση, η πραγματική μάχη θα αρχίσει μετά το τέλος του Συνεδρίου, όταν και με τις αποφάσεις και το πρόγραμμα τους θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες και πως θέλουν, αλλά και μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και αυτό, συμπληρώνουν, θα το πετύχουν όλοι μαζί. Εσωκομματικές «πλειοψηφίες» και «μειοψηφίες».