ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β.Κικίλιας: Ο Καπετάνιος πρέπει να έχει λυτά τα χέρια

Β.Κικίλιας: Ο Καπετάνιος πρέπει να έχει λυτά τα χέρια

Ο υποψήφιος Α΄Αθήνας της ΝΔ, θέτει 5 στόχους για την «ανακατάληψη της Αθήνας»

του Κώστα Λασκαράτου

«Όταν το καράβι είναι σε τρικυμία πρέπει ο καπετάνιος να έχει λυτά τα χέρια και όλο το πλήρωμα να είναι δικό του, να είναι έμπιστο», τονίζει στο newsbomb, ο υποψήφιος Α΄Αθήνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ζητώντας καθαρή εντολή.

Ο κ. Κικίλιας εξηγεί ακόμη γιατί δεν θα μπορούσε να μετάσχει σε μια κυβέρνηση της οποίας κομμάτι θα ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλά για την ακροδεξιά και διευκρινίζει πως η ΝΔ θα αξιοποιήσει τον εθνικό μας πλούτο, «μόνο όταν είναι δικός μας. Εθνικός».

- Μετά το Ζάππειο, θεωρείτε πιο πιθανή την αυτοδυναμία;

Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως δεν είναι θέμα Ζαππείου. Η παρουσίαση συγκεκριμένων, ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων γίνεται από πλευράς ΝΔ εδώ και δυο χρόνια. Είναι μια δυναμική διαδικασία που προσαρμόζεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και το διεθνές περιβάλλον. Στο Ζάππειο της περασμένης Κυριακής τέθηκαν ολοκληρωμένα οι άξονες ανάπτυξης της χώρας, μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο Ξέρετε, μόνο αν δώσουμε απάντηση στο ερώτημα «ποιος θα μας κάνει να παράγουμε» θα βγούμε από την κρίση. Και το Ζάππειο καθιστά με σαφήνεια την αναγκαιότητα συστράτευσης όλων γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Όταν το καράβι είναι σε τρικυμία πρέπει ο καπετάνιος να έχει λυτά τα χέρια και όλο το πλήρωμα να είναι δικό του, να είναι έμπιστο.

- Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια ισχυρή απήχηση της ακροδεξιάς. Το συναντήσαμε, τις περασμένες εβδομάδες -δημοσκοπικά τουλάχιστον- στην Ελλάδα. Το είδαμε στη Γαλλία, στις πρόσφατες κάλπες. Σας φοβίζει αυτή η εξέλιξη;

Καταρχήν η γαλλική πολιτική παράδοση έχει βαθιά ριζωμένη μέσα της την έννοια του έθνους κράτους. Μην υποτιμάτε την καρδιά του Γάλλου πατριώτη που λέει και το ρητό. Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της Λεπέν, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ελληνική ακροδεξιά, ούτε σε πολιτική κουλτούρα, ούτε στο σύστημα αξιών και κυρίως ούτε στον τρόπο πολιτικής δράσης. Είναι βέβαια γεγονός πως στην Ευρώπη υπάρχει έντονο το φαινόμενο της ξενοφοβίας, που απορρέει από τη λαθρομετανάστευση, ενώ σιγά σιγά δημιουργούνται έντονα αντιγερμανικά αισθήματα, λόγω κυρίως της κρίσης. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στις εκλογές.

- Το εκλογικό σώμα δεν έχει πειστεί πως η ΝΔ θα αρνηθεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να μου απαντήσετε ξεκάθαρα. Θα δεχόσασταν να μετάσχετε σε μια κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετείχε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος;

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε το πολιτικό κόστος προκειμένου η χώρα να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, να πάρει τα χρήματα και μετά τις εκλογές να υλοποιήσει ένα άμεσο, δραστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από τη κρίση. Πως θα μειώσουμε το κράτος μαζί με αυτούς που το γιγάντωσαν; Πως θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα όπως αυτό της λαθρομετανάστευσης μαζί με αυτούς που έφεραν το νόμο περί ιθαγένειας; Πώς θα μειώσουμε τους φόρους μαζί με αυτούς που τους πολλαπλασίασαν; Πως θα κάνουμε εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, μαζί με εκείνους που μας έβαλαν στο Μνημόνιο χωρίς να το έχουν διαβάσει; Νομίζω απάντησα.

- Την περασμένη Κυριακή, ο Αντώνη Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ο κόσμος ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό, είναι πεπεισμένος πως μετά την ψήφιση και του Μνημονίου 2, ο πλούτος του τόπου θα «ξεπουληθεί» έναντι πινακίου φακής. Πως μπορείτε να πείσετε για το αντίθετο;

Ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ την έθεσε ως μία από... τις σημαντικές πολιτικές προτεραιότητες. Στο Ζάππειο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε τρεις φορές την αναγκαιότητα ανακήρυξης και χάραξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, από το βήμα του Ζαππέιου, επιβεβαιώνοντας και τη δική μου επιμονή απέναντι σε όλους αυτούς που το θεωρούσαν «μόδα που θα περάσει» ή δήλωναν πως δεν υπάρχουν αποθέματα. Η πρόταση της ΝΔ, όπως αρκετές πλέον φορές έχω πει, βασίζεται στη λογική της Κύπρου. Και τα πρώτα αποτελέσματά της είναι ήδη ενθαρρυντικά. Σε κάθε περίπτωση θα αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, μόνο όταν είναι δικός μας. Εθνικός.

- Και μια πιο προσωπική ερώτηση. Εφόσον στηρίζετε πιστά τις θέσεις της ΝΔ και το πρόγραμμά της, γιατί οι ψηφοφόροι της Α΄ Αθήνας, να στηρίξουν εσάς και όχι έναν εμπειρότερο κοινοβουλευτικά συνυποψήφιό σας;

Δεν βλέπω ανταγωνιστικά κανέναν συνυποψήφιό μου και θεωρώ πως αγωνιζόμαστε όλοι για το καλό της Αθήνας. Για να λύσουμε τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους Αθηναίους Πολίτες. Εγώ βγαίνω μπροστά με ένα σύνθημα: Να ανακαταλάβουμε τη Πόλη. Το έκανα το 2009. Χιλιάδες παιδιά πλημμύρισαν με γέλια και φωνές την Πανεπιστημίου, την Σταδίου, τη Λένορμαν, αλλά και πολλές γειτονιές και συνοικίες της Αθήνας. δίνοντας απάντηση στην εγκατάλειψη και τη μιζέρια. Το ίδιο φιλοδοξώ να κάνω και τώρα με πέντε στόχους:

Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Κίνητρα στους νέους Ελληνες για εγκατάσταση και επαγγελματική δραστηριοποίηση στο κέντρο της πόλης

Επενδύσεις για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου

Ενίσχυση της αστυνόμευσης και πάταξη του παραεμπορίου

Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της πόλης.

Μαζί με τους Αθηναίους να ανακαταλάβουμε τη Πόλη μας.