ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό σχέδιο έντασης βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητικό σχέδιο έντασης βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πως η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται η Νέα Δημοκρατία, προέρχονται από τα δεξιά της.

Ένα πλήρως οργανωμένο σχέδιο έντασης, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο του τα πανεπιστήμια, αλλά στόχο να στραφεί απέναντι σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιδρούν στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τα όσα συνέβησαν, χθες, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πως η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται η Νέα Δημοκρατία, προέρχονται από τα δεξιά της. Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν φαίνεται να χάνει, αλλά να αντίθετα να κερδίζει έστω και λίγο από την αντιεμβολιαστική και φιλορωσική του στάση.

Η «Εθνική Δημιουργία», ο εκλογικός συναγερμός που απαρτίζεται από τους Φαήλο Κρανιδιώτη, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Θάνο Τζήμερο, έχει νούμερα ανιχνεύσιμα και συνεχώς ανοδικά, παρά το γεγονός ότι έχει επίσημα σχηματιστεί εδώ και μόλις δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν και αρκετοί απογοητευμένοι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη «Συμφωνία των Πρεσπών» -κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα-, αλλά και συντηρητικοί πολίτες που έχουν δυσαρεστηθεί από την κατάσταση στην οικονομία και την ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτά, τουλάχιστον, εκτιμούν ορισμένα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία υποστηρίζουν ανοιχτά πως το Μέγαρο Μαξίμου, στην προσπάθεια που κάνει για να σταματήσει αυτή τη «διαρροή» προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, επενδύει στη στρατηγική της έντασης, με επίκεντρο τα πανεπιστήμια.

Όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα μιλώντας Newsbomb.gr, η κρίσιμη αυτή μάζα των ακροδεξιών ψηφοφόρων ήταν που έφεραν την Πειραιώς στην εξουσία το 2019. Και τώρα βλέπουν αυτούς τους πολίτες να απομακρύνονται και να αναζητούν πολιτική «στέγη» σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Όπως, δηλαδή, συνέβη την περίοδο 2012-2015.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το ακροατήριο αυτό επιχειρεί να συσπειρώσει ξανά γύρω της η κυβέρνηση, «ποντάροντας» στο δόγμα «νόμος και τάξη» και σε ένα «πιασάρικο» θέμα, όπως είναι η δήθεν «βία και ανομία» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

«Αν η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει το φαύλο κύκλο αστυνομοκρατίας – βίας στα πανεπιστήμια με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα συσπειρώσει το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο, θα διαψευστεί», δήλωσε χθες ο Νίκος Φίλης, με αφορμή τον τραυματισμό του 22χρονου από την ευθεία βολή βομβίδας κρότου-λάμψης, που εκτόξευσαν εναντίον φοιτητών, οι δυνάμεις των ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

Η Κουμουνδούρου, τέλος, προειδοποιεί την κυβέρνηση να σταματήσει να «παίζει με τη φωτιά» και να μην οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, έτσι ώστε να προσκομίσει πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη, καθώς αρκεί μία μόνο «σπίθα» για να ξεφύγει η κατάσταση.