ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήρε «φωτιά» η τουρκική μονταζιέρα: Μην δίνετε λεφτά στους Έλληνες - Αποφύγετε τα νησιά του Αιγαίου

CNN Turk
Στα ύψη η τουρκική προπαγάνδα
Glomex/ΣΚΑΪ

Το CNN Turk επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν για να «πλήξει» την Ελλάδα και στον τομέα του τουρισμού. Η παρουσιάστρια Χαντέ Φιράτ πρόβαλε ακόμα και χάρτη με τα νησιά που έχει «βάλει στο μάτι» η Τουρκία, καλώντας τους συμπατριώτες της να μην τα επισκεφτούν.

Η παρουσιάστρια που το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε η εκφραστής της τουρκικής προπαγάνδας των τελευταίων ημερών. Ο λόγος για τον Χαντέ Φιράτ, η οποία μέσα από το CNN Turk παρουσίασε χάρτη μέσα από τον οποίο κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν σε «τουριστικό εμπάργκο» στα νησιά του Αιγαίου. «Μην επισκεφτείτε τα νησιά που είναι στρατιωτικοποιημένα», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες που χρησιμοποιήθηκαν.

«Αγαπημένοι τηλεθεατές, πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επισκέπτεστε αυτά τα νησιά. Κοιτάξτε, αυτά τα στρατιωτικοποίησαν και ασχολούνται με την Τουρκία. Έστω για φέτος, τα χρήματά σας να τα ξοδέψετε στην Τουρκία. Φέτος μην ξοδέψετε τα χρήματά σας στους Έλληνες. Κάνουμε έκκληση», είπε χαρακτηριστικά η Χαντέ Φιράτ.

Η ίδια δημοσιογράφος, παρουσίασε και τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη, επικαλούμενη λόγια ανώτατου αξιωματούχου της Τουρκίας. «Μου είπε πως οι επενδύσεις των ΗΠΑ σε αυτά τα σημεία είναι τεράστιες. Επίσης η Άγκυρα με τίποτα δεν πιστεύει πως αυτό συμβαίνει για τη Ρωσία. Η Ελλάδα πήρε αέρα και υψώνει τείχος και αυτό ενισχύει αυτό το γεγονός. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν στην Ελλάδα όλα τα κεφάλαια και τις δυνάμεις τους», σχολίασε.

«Λυσσάνε» οι Τούρκοι με τα νησιά

Νωρίτερα, το κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς, από τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ. Ο Τούρκος αξιωματούχος προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις για ακόμα μια φορά, μιλώντας για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά και αμφισβητώντας την κυριαρχία τους.

Επιτιθέμενος στην Ελλάδας είπε: «Τώρα, εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία, όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται. Όταν η Τουρκία θέτει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, όλοι τους, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό υπουργό Εξωτερικών, προσπαθούν να εκφράσουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι 'πολύ επιθετική'».

Και συνέχισε: «Το καθεστώς των νησιών είναι ξεκάθαρο. Αυτά τα νησιά θα είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Από τη στιγμή που το στρατιωτικοποιείς, αλλάζεις το καθεστώς των νησιών. Η αλλαγή του καθεστώτος του νησιού σημαίνει επίσης άνοιγμα προς συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας, όπως εκφράζεται στη Συνθήκη για τη θέσπιση του σημερινού καθεστώτος του νησιού».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν δεν παρέλειψε να σχολιάσει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο και Αστυπάλαια, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει νόημα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά να αντιμετωπίσει την αναταραχή του στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στην εσωτερική πολιτική. Κάνει κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο.Λέει ότι θα θέσω αυτό το θέμα στο ΝΑΤΟ και θα διασφαλίσω ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα έπεφτε στην παγίδα ενός τέτοιου παραλογισμού, μιας τέτοιας ασυνέπειας. Διότι το θέμα της ασφάλειας δεν επιδέχεται κακομαθημένης συμπεριφοράς».

Μήνυμα στην Αγκυρα από Δένδια -Παναγιωτόπουλο

Πάντως νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον Νίκολα Σελάκοβιτς, αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Τουρκίας. «Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, τα συμφέροντα μας βασίζονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τους διαύλους συνεννόησης» και διευκρίνισε ότι «ο διάλογος, όμως, δεν συμβαδίζει με επιθετική ρητορική και προκλητικές συμπεριφορές. Δεν έχει κανένα νόημα τότε κι αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, δεν κάνει όμως εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Νέες υπερπτήσεις

Εν τω μεταξύ η αμετανόητη παρά τα «χαστούκια» από τη Δύση για την προκλητική και επικίνδυνη τακτική των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά εμφανίζεται η Τουρκία.

Το πρωί της Παρασκευής και σε διάστημα μισής ώρας η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας προχώρησε σε δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό νησί.

Για άλλη μια φορά η Τουρκία επέλεξε να «σημαδέψει» την νήσο Κανδελιούσσα πάνω από την οποία σε ύψος 19.000 ποδών πέταξε αρχικά στις 10:12 το πρωί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας για να ακολουθήσει στις 10:45 νέα υπερπτήση απο το ίδιο UAV.

Η Τουρκία έχει βάλει την Κανδελιούσσα στο στόχαστρό της καθώς εντάσσεται στην περίφημη τουρκική λίστα με τα ελληνικά νησιά για τα οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες.

Η Τουρκία βασίζει την προκλητική της αυτή στάση στον κατάλογο EGAYDAAK (είναι το αρκτικόλεξο της τουρκικής φράσης Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar που σημαίνει: νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες).

Σε κάθε περίπτωση τα UAV αποτελούν τον πιο εύκολο στόχο για την ελληνική αεράμυνα μιας και η ταχύτητα τους είναι πολύ μικρή.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ η ελληνική αεράμυνα παραμένει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με τα στελέχη να πραγματοποιούν καθημερινά εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Σχετικές ειδήσεις