ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: 1.7 δις τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος - Να φορολογηθούν στο 90%

ΣΥΡΙΖΑ: 1.7 δις τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος - Να φορολογηθούν στο 90%
Η έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην εκτίμηση πως τα υπερκέρδη στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2021‐Μάρτιος 2022, αγγίζουν το 1 δις και 700 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 927 εκατ. ευρώ του πορίσματος ΡΑΕ, προχωράει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν μελέτης που πραγματοποίησε.

Το κόμμα της αξιωματικής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να φορολογηθεί όλο αυτό το πόσο, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, για να επιστραφεί στους καταναλωτές.

Η πρόταση αυτή βασίζεται σε εκτίμηση του πλήρους κόστους παραγωγής των μονάδων, συμπεριλαμβανομένου του σταθερού κόστους και ενός εύλογου συνολικού περιθωρίου κέρδους χονδρεμπορικής 5% (3% για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και 2% για την προμήθεια φυσικού αερίου και 5% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες) και όχι σε σύγκριση μεταξύ διαφορετικών περιόδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τόσο σε σχέση με τη λειτουργία μονάδων όσο και σε σχέση με τη ζήτηση, την αγορά καυσίμων και δικαιωμάτων εκπομπών.

Επίσης, η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι βάσει των κανόνων της διακριτής λειτουργίας των αγορών, η αφαίρεση όποιων επιδοτήσεων ή εκπτώσεων των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών στους πελάτες της λιανικής δεν αιτιολογείται.

Δείτε την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ