ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Κωδικός «επανεκκίνηση» μετά το damage control των παρακολουθήσεων

ΝΔ: Κωδικός «επανεκκίνηση» μετά το damage control των παρακολουθήσεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το damage control που επέφεραν οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων στην κυβέρνηση επιδιώκουν ένα restart το οποίο θα δώσει νέα πνοή στην Πειραιώς μέχρι τις κάλπες – Ποια είναι τα μηνύματα που έστειλε στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Με αφορμή το ορόσημο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει στρατηγική και επιχειρεί να μετατρέψει σε κέντρο πολιτικού σχεδιασμού ακόμα και το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο. Είναι κάτι που τόνισε και ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου. Πολλοί το διάβασαν, ίσως λίγοι το κατάλαβαν. Στο υπουργικό, ο Μητσοτάκης ζήτησε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού οργάνου. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. «Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023». Να αποκτήσει δηλαδή έναν ευρύτερο ρόλο, «αντικαθιστώντας» το περίφημο επιτελικό κράτος που μέχρι σήμερα έτρεχε την καθημερινότητα. Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς του να πυκνώσουν τις εμφανίσεις τους στα media και να προωθούν το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο που έχει επιτευχθεί και όχι να αναλώνονται σε χαοτικές συζητήσεις επί των παρακολουθήσεων.

Ακόμα και η υπουργοποίηση του Γιάννη Μπρατάκου, που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού με διευρυμένες αρμοδιότητες, επιβεβαιώνουν πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη περάσει στην επόμενη ημέρα της θύελλας, που ξεσήκωσε η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να βαδίσει σε ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο, παρά τις καθησυχαστικές προς το παρόν τουλάχιστον δημοσκοπήσεις.

Τι λένε στη ΝΔ για τον Ανδρουλάκη;

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ανοίξει πλέον διμέτωπο αγώνα κατά Τσίπρα και Ανδρουλάκη και να τους βάλει στο ίδιο κάδρο, τονίζοντας αυτό που ήδη έχει πει στη Βουλή: «Θα ψηφίσετε Ανδρουλάκη και θα σας βγει Τσίπρας». Μία πρώτη αντίδραση, ως προς αυτό, που θα αποτελέσει και αιχμή του πολιτικού διακυβεύματος που θα θέσει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και η δεδομένη πλέον για το Μέγαρο Μαξίμου πολιτική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι «αυτός ο ιδιότυπος πολιτικός αρραβώνας με… μονόπετρο τις υποκλοπές θα αποξενώσει μία σημαντική μάζα ψηφοφόρων από το Νίκο Ανδρουλάκη, υπό την προοπτική μετεκλογικής σύμπραξης του με τον Αλέξη Τσίπρα».

Η αναφορά Μητσοτάκη σε υποβολείς

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης φαίνεται να έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στο εσωτερικό της παράταξής του ότι δεν ανέχεται υποβολείς και δεν συμβιβάζεται με τα λάθη της κυβέρνησής του:

«Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες", είπε και προειδοποίησε: " Σας βεβαιώνω, ότι πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγάλη μας δύναμη: η αλήθεια, η εμπιστοσύνη στον πολίτη και η δουλειά για το παρόν και το μέλλον το οποίο θέλουμε. Έτσι συνεχίζουμε λοιπόν. Και τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την σημερινή μας ατζέντα».

Από την ΔΕΘ λοιπόν, εκτός από τα οικονομικά μέτρα τα οποία θα εξειδικεύσει, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει δύο πράγματα:

  • Να θέσει καθαρά το δίλημμα των εκλογών και γι’ αυτό η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ θα έχει εξόχως διλημματικό χαρακτήρα: μέσω της ανάδειξης της προόδου, που έχει καταγραφεί στους κρίσιμους τομείς διακυβέρνησης, από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική έως την άμυνα, την υγεία και τα ψηφιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για συνέχιση της θετικής πορείας της χώρας ή για επιστροφή στην καθήλωση και την οπισθοδρόμηση.
  • Να επικοινωνήσει την λεγόμενη ανανέωση, επανεκκίνηση, με εκλογικό άρωμα η οποία προφανώς μπορεί και να συνοδευθεί με έναν ανασχηματισμό.