ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας (5/9) στο Μαξίμου για την ενεργειακή κρίση

Μέγαρο Μαξίμου
Σύσκεψη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου
Intime News

Σύσκεψη της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την ενεργειακή κρίση

Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις και η επάρκεια αγαθών αλλά και οι σχεδιασμοί που έχει κάνει η Ελλάδα, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, γνωστοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γιάννης Οικονόμου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πλειάδα μέτρων αλλά δεν θα μείνει μόνο εκεί, ανέφερε «θα λάβουμε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση των πολιτών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όπως η πανδημία έτσι και η ενεργειακή κρίση είναι εξωγενής, εισάγεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην πατρίδα μας και γι αυτό η αντιμετώπισή της απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της όλο το κόστος των κρίσεων. η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο που το βιώνουμε όλοι. Η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για Ευρωπαϊκή αδράνεια στο ενεργειακό η οποία πρέπει πλέον να «σπάσει» και υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, αναπτύσσοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στις 9 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας περιλαμβανομένων ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου και έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπουργοί αναμένεται να να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.

Έγγραφο που είδε το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης "πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης" για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.