ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «χειρουργική» αλλαγή στον εκλογικό νόμο - Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η χειρουργική αλλαγή στον εκλογικό νόμο - Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Έχουν βάση τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου; Η πολυπόθητη αυτοδυναμία πιέζει σφόδρα το πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα τη ΝΔ – Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου επανέρχεται στο τραπέζι παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν κάνει λόγο ευθέως για αλλαγή του νόμου, αλλά κανείς δεν το διαψεύδει κατηγορηματικά. Για τα σενάρια που διακινούνται εντόνως τελευταία, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός: πρώτον, εκλογές στο τέλος της θητείας, η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές, δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Και δεύτερον, πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο». Όπως επεσήμανε ακόμη, «δεν σκέπτομαι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκείνο το οποίο όμως σκέπτομαι είναι αυτό το κύμα σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια».

Ανοικτό παράθυρο για αλλαγή του νόμου

Οι απαντήσεις του κ. Γεραπετρίτη ερμηνεύονται από πολλούς ως «ανοικτό παράθυρο» για την αλλαγή του νόμου. Ο κ. Γεραπετρίτης έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία «ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας. Τα spreads έχουν εκτοξευθεί, οικονομική αστάθεια, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα», είναι τα στοιχεία που παρέθεσε.

Υπό την γενική, εξ άλλου, παρατήρηση, «εξ αιτίας της τοξικότητας στο πολιτικό κλίμα, καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες», διερωτήθηκε: «όταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα, το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών. Όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους δήλωσε πως είναι ανοιχτός στις συνεργασίες, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, και ένα εσωτερικό πολιτικό κόστος».

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε επισημάνει πολλές φορές από το Newsbomb.gr ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν πετάχτηκε ποτέ στο καλάθι των αχρήστων, απλά μπήκε προσωρινά στο συρτάρι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι «όταν κόμματα αποκλείουν ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη». Ειδικότερα, «εκείνο που είναι κρίσιμο για τη χώρα, είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός θα τάξει όλους μας σε μία θέση. Θα είναι θέση ευθύνης, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία σταθερή πολιτική κυβέρνηση, η οποία θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των προβλημάτων», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Χαραμάδα και από τον Γιάννη Οικονόμου

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη έρχονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στην «ανάγκη της σταθερότητας» που -όπως είπε- «προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη» και ανέφερε: «Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι πιστεύουμε στην ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις σημαίνει και αυτοδύναμη Ελλάδα». Ερωτηθείς ευθέως για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Εμείς συνεχίζουμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε από τον κόσμο καθαρή εντολή, να διαλέξει ο κόσμος ποια Ελλάδα θέλει και πώς θα πάμε. Όμως, υπάρχουν δύο πράγματα: Πρώτον, η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική απ’ ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς». Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου ερμηνεύονται επίσης ως… ανοικτό παράθυρο επί ενδεχόμενων αλλαγών στον εκλογικό νόμο.

Οι εισηγήσεις πάντως που δέχεται το μέγαρο Μαξίμου και τις οποίες φαίνεται να έχει επεξεργαστεί σε προηγούμενο χρόνο το υπουργείο Εσωτερικών βασίζονται στον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020. Αυτός δίνει στο πρώτο κόμμα, αν συγκεντρώσει το 20%, ένα μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% πάνω από το 25% μία έδρα. Η σκέψη είναι να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4% ή ακόμα και στο 0,3%. Με τον τρόπο αυτόν, το όριο για την αυτοδυναμία (υπό την προϋπόθεση πως τα εκτός Βουλής κόμματα θα συγκεντρώσουν περίπου το 8%) πέφτει στα επίπεδα του 36%.

Πάντως, όλοι μιλούν για χειρουργική παρέμβαση επί του εκλογικού νόμου και όχι για αλλαγή.

Σχετικές ειδήσεις