ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι κατ' ανάγκη μονοκομματική

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι κατ' ανάγκη μονοκομματική
Ο πρωθυπουργός απαντά στις ερωτήσεις του Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ
Intime

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα.

Για το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα και εκτίμησε ότι «θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές λόγω απλών μαθηματικών».

Αναλυτικά η απάντηση του πρωθυπουργού:

Κλείσατε το θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου. Θα είναι κρίσιμες εκλογές και έχουμε απλή αναλογική. Θα δώσετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πίσω; Στις δεύτερες θα επιδιώξετε συνεργασία; Κι αν όχι θα πάτε σε τρίτες εκλογές; Τι εννοούσατε δεύτερη ευκαιρία ή συμφορά;

Για την κάλπη της απλής αναλογικής και του σοβαρού ενδεχομένου να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις και ετερόκλητες συμμαχίες σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές λόγω απλών μαθηματικών.

Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρητικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Να σχηματίσουν δηλαδή κυβέρνηση Τσίπρας - Ανδρουλάκης - Βαρουφάκης - Κουτσούμπας. Θα ήταν πολιτική τερατογέννεση. Θα είναι το σκαλοπάτι για να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία που θέλουμε. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι κατ' ανάγκη μονοκομματική. Αλλά μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με συνέπεια και σταθερότητα.