ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μαδούν τη «μαργαρίτα» για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ: Μαδούν τη «μαργαρίτα» για το Χρηματιστήριο Ενέργειας
Ο Αλέξης Τσίπρας
INTIME

Μία σοβαρότατη εκκρεμότητα φαίνεται πως υπάρχει ως προς τα όσα θα εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για το τι θα κάνουν με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο και εν πολλοίς ευθύνεται για την έκρηξη των τιμών του ρεύματος, πολύ πριν την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε σε λειτουργία το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το 2020. Παρότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -καθώς αποτελούσε ευρωπαϊκή κατεύθυνση ο καθορισμός της τιμής χονδρικής της κιλοβατώρας με αυτό τον τρόπο, αλλά παράλληλα και μνημονιακή υποχρέωση-, έμεινε για χρόνια ανενεργός.

Τον ρόλο που έχει παίξει στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος το εν λόγω Χρηματιστήριο, τον έχουν εξηγήσει αναλυτικά ειδικοί της ενέργειας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα εντελώς κερδοσκοπικό εργαλείο, που ευνοεί τους παραγωγούς ρεύματος σε βάρος των καταναλωτών.

Μάλιστα, την άποψη αυτή φαίνεται πως την ασπάζονται και αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, αρκετοί είναι εκείνοι που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές εξαγγελίες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την αναστολή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση, μέχρι και ακόμα πιο προωθημένες λύσεις, δηλαδή την πλήρη κατάργηση του. Τα πρόσωπα τα οποία εισηγούνται αυτή τη ριζική λύση στον αρχηγό τους, πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν άμεσα οι τιμές τις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μονόδρομο, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Το θέμα για τους οπαδούς της κατάργησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, είναι ότι δεν παίζουν μόνοι τους. Στην Κουμουνδούρου υπάρχουν στελέχη πρώτης γραμμής που ισχυρίζονται ότι μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα των υψηλών τιμών στο ρεύμα – χωρίς ωστόσο να επιχειρηματολογούν επαρκώς επ’ αυτού.
Πάντως, παρά αυτή τη σημαντική εκκρεμότητα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να προετοιμάζεται πυρετωδώς για να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα από το βήμα της ΔΕΘ, το οποίο θα έχει πρώτο στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας -ειδικά στον τομέα της ενέργειας.