ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Το ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων ξεσκεπάζει τα ψέματα Τσίπρα

Χατζηδάκης: Το ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων ξεσκεπάζει τα ψέματα Τσίπρα
INTIME

Για «μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το 97% των εκκρεμών συντάξεων από το 2016, ο Κωστής Χατζηδάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για δηλώσεις που είχε κάνει στη ΔΕΘ:

«Ο κ. Τσίπρας είπε στη ΔΕΘ ότι οι εκκρεμείς συντάξεις τάχα τριπλασιάστηκαν! Το 97% όμως των εκκρεμών κύριων συντάξεων από το 2016 και μετά έχει εκδοθεί. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία του Αυγούστου για τις συντάξεις τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα. Πώς στο καλό λοιπόν τριπλασιάστηκαν οι εκκρεμότητες;

Η απάντηση είναι απλή! Είναι τα μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ! Δείτε τώρα πιο συγκεκριμένα:

  • Έχουν μηδενιστεί τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019. Για το 2020 έχει εκδοθεί το 97%. Για το 2021 το 91 (με την εξαίρεση φυσικά όσων χρωστούν πάνω από το όριο ή έχουν νομικές περιπλοκές).
  • Στο 85% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τον Μάιο 2022 έχει εκδοθεί ήδη σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτές εκδίδονται, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και σε 60 ημέρες! - Μηδένισαν τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις 5 τ. Ταμεία του ΕΦΚΑ (ΤΑΠ ΔΕΗ, ΤΣΠ ΟΤΕ, ΤΣΠ ΑΤΕ, ΤΣΠ ΕΤΕ, ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ) και 10 διευθύνσεις του Φορέα σε όλη την Ελλάδα (Κεφαλληνίας, Γ’ Αιτωλοακαρνανίας, Σάμου, Λευκάδας, Β’ Κορινθίας, Α’ Αιτωλοακαρνανίας, Β’ Έβρου, Φλώρινας, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Ι’ ΚΤ Αθήνας – Ηλιούπολη)
  • Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 31.000. Από αυτές οι περίπου 15.000 αφορούν συντάξεις Δημοσίου. Και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ειδικό σχέδιο άμεσης έκδοσης των συντάξεων αυτών, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης τουΥπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την άμεση, αυτοματοποιημένη έκδοσή τους. Ενώ περίπου 20.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κρίνονται ως ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές.
  • 188.000 συντάξεις εκδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο 2022. 25.000 περισσότερες δηλαδή σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020. Και 65.000 περισσότερες από το 2019!
  • Κατά 94% μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους. Από 693 εκατ. ευρώ τον Μάιο 2020, το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 40 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Παρά την τοξική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων οδεύει το αμέσως επόμενο διάστημα προς την οριστική επίλυσή του. Το αναγνωρίζουν, άλλωστε, πρώτοι από όλους οι συνταξιούχοι που έλαβαν τη σύνταξή τους! Εμείς προχωρούμε, με την ίδια αποφασιστικότητα, στην τελική επίθεση για την έκδοση και των υπόλοιπων κύριων συντάξεων που απομένουν. Και χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ -που μας παρέδωσε ένα μεγάλο βουνό εκκρεμών συντάξεων- τη μικροψυχία και τα ατελείωτα ψέματα».