Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το «παράθυρο ευκαιρίας» για εκλογές πριν από τον Μάρτιο

Το «παράθυρο ευκαιρίας» για εκλογές πριν από τον Μάρτιο
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Η «Γάτα της Ηρώδου Αττικού» αποκαλύπτει τα παρασκήνια από το Μέγαρο Μαξίμου και αναλύει τις πιθανότητες να διεξαχθούν οι εκλογές όχι απλά πριν το τέλος της τετραετίας, αλλά και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Πότε θα κάνει τελικά εκλογές ο Πρωθυπουργός;» έθεσα το ερώτημα στη γάτα και την έστειλα στο Μέγαρο Μαξίμου να κάνει ρεπορτάζ. Επέστρεψε λοιπόν και με ενημέρωσε πως από όσα άκουσε στους διαδρόμους και στα γραφεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα …τραβήξει μέχρι το τέλος της τετραετίας ή αν βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας και τις κάνει νωρίτερα. Βέβαια παράθυρα ευκαιρίας είχε και κατά το παρελθόν και εισηγήσεις είχε για εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι αλλά ο ίδιος επέλεξε να κινηθεί θεσμικά. Δεν ξέρω αν το έχει μετανιώσει σήμερα αλλά και πάλι ευκαιρίες έχει ακόμα πολλές. Μαθαίνω για παράδειγμα πως στενοί του συνεργάτες του έχουν εκφράσει την άποψη πως το 2023 θα είναι μια χρονιά που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη οικονομικά. Από τη μια πλευρά, δηλαδή, θα είναι μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την τσέπη του πολίτη με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση ενώ από την άλλη γενικά το σύστημα, ενόψει εκλογών και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τηρεί στάση αναμονής. Για παράδειγμα όλοι αναμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για να μπει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, οι διαγωνισμοί που θα πρέπει να τρέξουν για το ταμείο ανάκαμψης ίσως δεν …τρέξουν τόσο γρήγορα και γενικά σε μια δύσκολη χρονιά όσο περισσότερο χρόνο έχει μια κυβέρνηση τόσο καλύτερα και για την ίδια και για την οικονομία.

Τα λέω αυτά γιατί σύμφωνα με τη γάτα δεν θα πρέπει να πέσουμε από τα σύννεφα αν οι εκλογές γίνουν και νωρίτερα από τον Μάρτιο. Βέβαια εκεί έχεις άλλα ζητήματα να διαχειριστείς, όπως μία ενδεχόμενη κακοκαιρία την Κυριακή των εκλογών που θα μεγαλώσει και την αποχή, αλλά αυτό είναι κάτι που ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να το ρισκάρει.

Το επόμενο διάστημα η πολιτική αντιπαράθεση θα μεταφερθεί στο επίπεδο της οικονομίας καθώς θα έχουμε τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, όπου εκεί μαθαίνω πως ο Πρωθυπουργός ίσως προχωρήσει και σε νέες ανακοινώσεις στήριξης της κοινωνίας. Αν και στο οικονομικό επιτελείο ακόμα δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει να θυμίσω πως ήδη έχουν εγκριθεί 3,56 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, αναμένουμε σε λίγες μέρες την έγκριση από το Γιούρογκρουπ της τελευταίας δόσης από το πρόγραμμα επιστροφής κερδών από ομόλογα, κοντά στα 700 εκατομμύρια ενώ θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και το πού θα κάτσουν τα έσοδα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, μου λέει η γάτα, πως τα περιθώρια δεν θα είναι πολλά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει - μεταξύ άλλων – τους στόχους για το πλεόνασμα το 2023 αλλά σε μια προεκλογική περίοδο όλα γίνονται.

Μέσα σε όλα η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί και το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων, αύξηση που πλήττει τους πάντες, και αυτούς που είναι απόλυτα τυπικοί με τις υποχρεώσεις τους και που ενδέχεται πλέον με την αύξηση των δόσεων να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. Μαθαίνω λοιπόν ότι αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους τραπεζίτες οι οποίοι και θα του παρουσιάσουν το σχέδιο τους έτσι ώστε να μην εκτιναχθούν εκ νέου τα κόκκινα δάνεια. Όπως μου λένε ίσως αποφασιστούν μεταξύ άλλων μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κάποιο πάγωμα για όσους είναι καλοπληρωτές και ενήμεροι κλπ., αλλά εγώ όποτε έχει να κάνει με τράπεζες κρατώ και μικρό καλάθι.

Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις προεκλογικές του περιοδείες, και μετά την Πάτρα, μαζί με το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα θα είναι στην Τρίπολη όπου και θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το ποσό που θα ανακοινωθεί, γιατί εκεί καταλήγουν όλα, δεν το έχουν ακόμα αποφασίσει αλλά στην Πάτρα να θυμίσω ο Πρωθυπουργός πριν φύγει άφησε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Άφησα επίτηδες για το τέλος την υπόθεση των υποκλοπών και αυτό γιατί στο Μαξίμου θεωρούν πως περνούν τον ένα κάβο μετά τον άλλο, εν μέσω σφοδρής «θαλασσοταραχής» με επιτυχία. Η παρουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη χθες στην αρμόδια επιτροπή απέδειξε πως …πολύ κακό για το τίποτα και πως τζάμπα αγωνιούσαν στην κυβέρνηση. Ο Δημητριάδης δεν είπε ουσιαστικά τίποτα, οι άλλοι θα στείλουν γράμμα με τις απαντήσεις από το εξωτερικό γιατί τώρα στις γιορτές είναι πανάκριβα τα εισιτήρια και έχουν και δουλειές και όλα καλά. Εξάλλου όπως μου έλεγε η γάτα η κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και κατέθεσε και στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές, ακούγοντας και τις θέσεις των άλλων κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ που καλό είναι σιγά σιγά, να αρχίσουμε να βελτιώνουμε και τις σχέσεις μας για την επόμενη μέρα. Με απλά λόγια καμία ανησυχία στο Μαξίμου για το πως εξελίσσεται η υπόθεση των υποκλοπών, άστε που θεωρούν πως όσο ξεχειλώνει το πράγμα τόσο πιο αδιάφορο γίνεται για την κοινωνία.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.