ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 4 σπαζοκεφαλιές της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές

Οι 4 σπαζοκεφαλιές της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ποια είναι τα ζητήματα που ζυγίζει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές;

Παρά το γεγονός ότι αρκετά ζητήματα για τις εκλογές φαίνονται δρομολογημένα, υπάρχουν ορισμένοι αστάθμητοι παράγοντες που ακόμα και τώρα παραμένουν σπαζοκεφαλιές για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη ΝΔ είναι βεβαίως οι εκλογές και η συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς επίσης και τα ακόλουθα: το κόστος των μετακινήσεων των ετεροδημοτών για την περίοδο του Πάσχα, το ζήτημα του κυβερνητικού εκπροσώπου, η συμμετοχή των απόδημων στους εκλογικούς καταλόγους και η εκλογή ομογενών στο Επικρατείας, αλλά και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Για τα παραπάνω περιφερειακά ζητήματα γράφονται και ακούγονται αρκετά, πολλά εκ των οποίων είναι βεβαίως υπερβολικά και ενδεχομένως παρακινδυνευμένα.

Το κόστος των μετακινήσεων το Πάσχα

Ο προβληματισμός πηγάζει από την επιλογή της ημερομηνίας των εκλογών. Αν επιλεγεί η πρώτη Κυριακή 2 Απριλίου το πρόβλημα όμως είναι πως θα έπρεπε οι ετεροδημότες να μεταβούν στις εκλογικές περιφέρειες για να ψηφίσουν, να επιστρέψουν και να ταξιδέψουν ξανά για το Πάσχα. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε εις διπλούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κάτι που θα δημιουργούσε ζητήματα αυξημένης αποχής από τις κάλπες.

Το ζήτημα του κυβερνητικού εκπροσώπου

Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Οικονόμου θα πολιτευθεί στην Φθιώτιδα, το κυβερνητικό κόμμα είναι σε αναζήτηση εκπροσώπου. Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα που όμως δεν φαίνεται να είναι κλειδωμένα, αφού το προφίλ του κυβερνητικού εκπροσώπου απαιτεί όχι μόνο τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα, αλλά ένα πρόσωπο που να γνωρίζει πολύ καλά το σύνολο του κυβερνητικού έργου και να μπορεί βεβαίως να το επικοινωνήσει σωστά. Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν να επιλεγεί μια λύση εκ των έσω…

Ο γρίφος των απόδημων

Εδώ τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα αφού η συμμετοχή των αποδήμων στα μητρώα είναι πολύ μικρή και θα πρέπει να καταλάβουν εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας ομογενείς βουλευτές. Μέχρι τώρα λιγότεροι από 4.000 απόδημοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας. Ωστόσο με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2021 τα κόμματα θα πρέπει να έχουν σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου της Επικρατείας έναν εκπρόσωπο των αποδήμων. Στην πράξη δηλαδή φαίνεται πως σχεδόν 4000 άτομα θα ψηφίσουν για να εκλεγούν δύο βουλευτές ένας με τη Νέα Δημοκρατία και ένας με το ΣΥΡΙΖΑ. Λύση δεν φαίνεται να υπάρχει αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να διευκολύνουν την κυβέρνηση για να αλλάξει η ρύθμιση…

Το κόμμα Κασιδιάρη

Άλλος ένας ισχυρός πονοκέφαλος που έρχεται από τα δεξιά της… Δεξιάς, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αρκετά ανεβασμένα τα ποσοστά του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη και αυτή τη στιγμή η ΝΔ θα επιθυμούσε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά στα εκτός Βουλής κόμματα προκειμένου να πέφτει το απαιτούμενο για την αυτοδυναμία ποσοστό. Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει πέσει στο τραπέζι η εισήγηση να βρεθεί μια νομική φόρμουλα αποκλεισμού από τις εκλογές. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο καθότι απαιτείται ευρεία συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων που είναι αμφίβολο ότι υπάρχει. Επίσης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μια ενέργεια αποκλεισμού να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και να προσθέσει δημοσκοπικούς πόντους στο κόμμα Κασιδιάρη.

Σχετικές ειδήσεις