ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Η κυβέρνηση ψάχνει «καθαρό δρόμο» μέχρι τις κάλπες

Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Οι κρίσιμες περιοδείες και η γαλάζια στρατηγική έναντι της σκανδαλολογίας και τα εμπόδια του ΣΥΡΙΖΑ με το σκληρό ροκ

«Καθαρό δρόμο» έως τις εκλογές αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση, μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνητικό επιτελείο να δηλώνει ότι προτεραιότητα έχουν τώρα η προώθηση - μέχρι την τελευταία ημέρα - του κυβερνητικού έργου, η προετοιμασία της προεκλογικής «μάχης», που θα δοθεί και η ανάδειξη όλων των τομέων, στους οποίους η κυβέρνηση επενδύει για να διεκδικήσει μία ακόμη τετραετία.

Παρόλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το σκληρό ροκ και σε καθημερινό επίπεδο σηκώνουν και ένα διαφορετικό ζήτημα καταγγελιών για κάποιο γαλάζιο στέλεχος. Τη φορά αυτή στην αρένα της διαμάχης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει μπει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς ήδη η Κουμουνδούρου ζητά την παραίτησή του για τους διαλόγους της Greek Mafia που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Βεβαίως στην κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένοι για τη συνέχιση της σκληρής πόλωσης, καθώς - όπως υπογραμμίζουν γαλάζια στελέχη - η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν προγραμματικό λόγο και σχέδιο για το μέλλον, γι’ αυτό και μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, αναζητώντας «πυροτεχνήματα», που θα ενισχύουν την τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου την ίδια ώρα προσπαθούν να αναδείξουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, λέγοντας ότι φέρνει και πάλι σε πρώτο πλάνο την οικονομία. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch το βράδυ της Παρασκευής, έδωσε μία ακόμη ώθηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την ανάπτυξη. Την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προτάσσει ο πρωθυπουργός και στο ταξίδι του στο Τόκιο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων από μία εκ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι θεσμικοί επενδυτές της Ιαπωνίας εγκατέλειψαν τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας, επομένως πλέον διαμορφώνονται και πάλι οι προϋποθέσεις για την επιστροφή τους.

Εκτός από την «μεγάλη εικόνα», στην κυβέρνηση επικεντρώνουν την στρατηγική τους και στα επόμενα βήματα, που θα έχουν άμεση αντανάκλαση στο εσωτερικό. Η προοπτική ανακοίνωσης νέων μέτρων στήριξης πριν από τις εκλογές είναι πλέον ορατή, καθώς φαίνεται να δημιουργείται ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να ενισχυθούν στοχευμένα συγκεκριμένες κατηγορίες. «Επιταγή ακρίβειας» πριν από το Πάσχα, ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους, περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, είναι μέτρα που βρίσκονται «στο τραπέζι», αν επαληθευτεί η εκτίμηση για δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αναμενόμενη για τις αρχές Μαρτίου, απόφαση, για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ένα ακόμη μέτρο, που αναμένεται να αποδώσει για τους καταναλωτές πριν από τις εκλογές, είναι και το market pass, η καταβολή του οποίου θα αρχίσει στις 3 Μαρτίου.

Yπουργικό και περιοδεία στο Μάτι

Το στίγμα των προθέσεών του θα δώσει ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Το βασικό μήνυμα, που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι έως τη διάλυση της Βουλής, το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να συνεχιστεί αταλάντευτα.

Την ίδια ώρα, ανεβάζει ρυθμούς και η κομματική μηχανή. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και σταδιακά ν αρχίσει η ανακοίνωσή τους, ενώ το ημερολόγιο συμπληρώνεται και με τις περιοδείες του πρωθυπουργού. Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι η Ανατολική Αττική, μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία, ενώ θα βρεθεί και στο Μάτι, συνοδευόμενος από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς είναι σε εξέλιξη η δίκη για τη φονική πυρκαγιά, με τις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων να καθηλώνουν.

Θα ακολουθήσουν οι δήμοι της Δυτικής Αττικής, αλλά και εξορμήσεις στην περιφέρεια, όπως στην Κοζάνη και την Καστοριά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αυτή την επικοινωνία του με τους πολίτες, να θέτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το διακύβευμα της κάλπης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται για διπλές εκλογές, αλλά για μία «εθνική κάλπη», όπως συνηθίζει να λέει, καθώς τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης με την απλή αναλογική, μπορούν να αποβούν καθοριστικά για την συνέχεια. Ο πρωθυπουργός, ορμώμενος και από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, θα τονίζει την ανάγκη σταθερότητας για τη χώρα, τη σαφή επιλογή, που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για το «αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», υπενθυμίζοντας όσα η κυβέρνηση κατόρθωσε να επιτύχει εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, διατηρώντας όχι μόνο όρθια την κοινωνία, αλλά βάζοντας θετικό πρόσημο στην οικονομία, τις επενδύσεις και την απασχόληση, προχωρώντας παράλληλα σε τομές, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ψηφιακό κράτος και την παιδεία.

Σχετικές ειδήσεις

Βορίδης: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών

Θέλει «κρίση» με την Ελλάδα ο Ερντογάν: Κίνδυνος στο Αιγαίο τις επόμενες 100 ημέρες

Βλάχος στο Newsbomb.gr: Ο Μητσοτάκης θυμίζει κομματάρχη της ΕΡΕ