ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πώς ερμηνεύουν στη ΝΔ τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023: Πώς ερμηνεύουν στη ΝΔ τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι συσχετισμοί των τριών κομμάτων στο τελευταίο κατοστάρι μέχρι τις κάλπες για τις εκλογές
Eurokinissi

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι συσχετισμοί των τριών κομμάτων στο τελευταίο κατοστάρι μέχρι τις κάλπες για τις εκλογές

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στη ΝΔ τα σαράντα κύματα των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και επιμένουν να λένε ότι μέχρι τις εκλογές η ΝΔ ενδιαφέρεται για την ισχυρή αυτοδυναμία και την καθαρή εντολή.

Μάλιστα, τα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι παρά τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις της κυρίας Πόπης Τσαπανίδου περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη» σε περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ, το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» δεν έχει τελειώσει.

Βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου το αποκαλούν τερατογένεση και επισημαίνουν την αλλαγή στάσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ μέχρι πρότινος αρνούνταν μια κυβέρνησης ηττημένων, στην πρόσφατη ομιλία του στο Περιστέρι μίλησε για «μια κυβέρνηση των νικητών, για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, για μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της αδικίας και της παρακμής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει κατά μέρους τη φράση «κυβέρνηση ηττημένων» και δεν το κάνει τυχαία. Τυχαία δεν είναι βέβαια ούτε η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο για αρκετό καιρό απήλαυσε την… ασυλία που του παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην περίπτωση της προφυλακισμένης «πράσινης» ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η ώρα του «καρότου» πέρασε και έχει έρθει αυτή του «μαστίγιου». Καταγράφουν το γεγονός ότι από το βήμα της συγκέντρωσης στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να αφήσει τον «ανιστόρητο διμέτωπο» και να προσέλθει στον δημόσιο διάλογο για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Η «πίεση» στο ΠΑΣΟΚ – εκτιμούν στην Πειραιώς - δεν πρόκειται να σταματήσει ως τις εκλογές, πότε με τη μια τακτική και πότε με την άλλη. Στόχο έχει να καταστήσει αφενός ανέφικτο οποιοδήποτε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου πρόσφορο το έδαφος ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να «συρθεί» πίσω από τις επιλογές του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη μεριά στην Πειραιώς έχουν αποφασίσει να πάρουν το μοναχικό δρόμο μέχρι τις εκλογές και πιστεύουν ότι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής θα αλλάξουν κατά πολύ οι σημερινοί συσχετισμοί, αφού σε πρώτο χρόνο θα έχει μιλήσει ο λαός.

Λίγα 24ωρα πριν βρεθεί και πάλι στο δρόμο των ανά την περιφέρεια περιοδειών του, ο πρωθυπουργός εκπέμπει το σήμα της επιτάχυνσης των ρυθμών εντός του κυβερνητικού οικοσυστήματος. Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποτέλεσε ευκαιρία υπενθύμισης, από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί της ανάγκης να μην πέσει, ούτε στο ελάχιστο, η παραγωγή έργου από την πλευρά της… γαλάζιας μηχανής, με τα κομβικά για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατάει τα… ηνία σε αυτό το άτυπο προεκλογικό μπαλκόνι που έχει στηθεί μετά τη «μάχη» κορυφής στην Ολομέλεια τη Βουλής, με τον πρωθυπουργό να έχει στο στόχαστρό του τις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι η ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και την Κουμουνδούρου θα αποτελέσει ένα ακόμα βέλος για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας στα…παραβάν της ενισχυμένης αναλογικής.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να μελετήσουν και τις δημοσκοπήσεις που θα βγουν από την επόμενη εβδομάδα και μετά, για να εξάγουν φρέσκα συμπεράσματα. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων εστιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, χαράσσοντας την στρατηγική των επόμενων λίγων εβδομάδων έως τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι όλες οι έρευνες έως τώρα έρχονται να διαψεύσουν την εικόνα, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προβάλει, την εικόνα, δηλαδή, των απογοητευμένων και οργισμένων πολιτών και μιας κυβέρνησης «χωρίς νομιμοποίηση» στην λαϊκή βάση. Παράλληλα δίνουν έμφαση στην μεγάλη παράσταση νίκης που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα και η οποία δεν δείχνει καμία μεταβολή.