ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στη συντονισμένη στήριξη της ΕΕ στην Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στη συντονισμένη στήριξη της ΕΕ στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην ανάγκη του συντονισμού της ΕΕ στην παροχή βοήθειας και στην κατάρτιση σχεδίου για την ανοικοδόμηση σε Τουρκία και Συρία, μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας (6/2).

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται στη σκιά του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Για ακόμα μια φορά θέλω να εκφράσω την οδύνη μου, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για τις απώλειες. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως έχει ήδη κάνει, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων και με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να υποστηριχθούν εκατομμύρια άνθρωποι», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης.

«Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να οργανωθεί και μια διάσκεψη δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι πόροι για την ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής, όπως και στην αναμενόμενη παρουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Θα μας δοθεί η ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δεδομένη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και την ουκρανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη, με τους δικούς τους όρους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ανέφερε πως θα συζητηθούν δύο κρίσιμα θέματα για την ευρωπαϊκή οικογένεια αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και στην πράσινη μετάβαση. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, προσβλέπουμε σε υποστήριξη και θα διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους, Επίσης, η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει με την πολιτική των επιστροφών», τόνισε.

«Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι πρωταγωνίστρια στην απορρόφηση πόρων, όπως είμαστε πρωταγωνιστές και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε στο επόμενο διάστημα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.