ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς

Βουλή
Intime

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απόφαση του Αρείου Πάγου που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς κατοικιών για χάρη των funds

Για την «γρήγορη» απόφαση του Αρείου Πάγου μάλιστα, τοποθετήθηκε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός αφήνοντας αιχμές για όλη την διαδικασία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίκασε και σε πολύ συντομότερο εξέδωσε απόφαση. Αν ήταν υπόθεση ενός απλού Έλληνα πολίτη, θα έκανε δύο και τρία χρόνια για να παρθεί απόφαση».

«Η υπόθεση δικάστηκε στις 26 Ιανουαρίου, κατά προτίμηση και με μεγάλη επίσπευση. Έκλεισε ο φάκελος, δηλαδή πήγαν τα σημειώματα τα οποία περιείχαν 2.000 σελίδες και στις 30 Ιανουαρίου τα καταθέσαμε εμείς από τη μεριά μας και η άλλη μεριά οι τράπεζες και τα funds. Απορώ πώς από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, 65 δικαστές πρόλαβαν και διάβασαν υπομνήματα και σε 8 – 9 μέρες έβγαλαν απόφαση, όταν συνήθως στα πρωτοβάθμια δικαστήρια με πολύ λιγότερες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών εγγράφων, οι δικαστές κάνουν 8 μήνες με 2 χρόνια για να βγάλουν απόφαση. Μου προξενεί εντύπωση η ταχύτητα εκδίκασης της συγκεκριμένης υποθέσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τσίπρας: Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε on camera δήλωσή του.

«Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «καλώ τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές».

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».

Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει, «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς», ενώ προσθέτει ότι «ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα».

Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό».

«Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανακοινώνει ότι καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή «για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds».

Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει:

«Καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων.

»Επιδότηση από το Δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες.

»Προστασία της αγροτικής γης».

Και υπογραμμίζει πως η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα «συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες».

ΚΚΕ: Η απαράδεκτη απόφαση

Ο Περισσός από την πλευρά του κάνει λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «λύνονται τα χέρια» των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, που «ανοίγει ένα νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία».

«Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία», σημειώνει το ΚΚΕ, «γιατί στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα αρπακτικά των fundς και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ».

Και καταλήγει πως «τώρα, χωρίς καθυστέρηση» πρέπει να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, «που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών».