ΟΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι διαφορές της πρώτης από την δεύτερη κάλπη - Ο ρόλος της «γκρίζας ζώνης»

Εκλογές 2023: Οι διαφορές της πρώτης από την δεύτερη κάλπη - Ο ρόλος της «γκρίζας ζώνης»

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι πώς θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα στην δεύτερη κάλπη – Τι δείχνει η κατανομή των εδρών για την απλή αναλογική;

Για την ακρίβεια, η αίσθηση που υπάρχει στους εκλογικούς αναλυτές είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα στην πρώτη κάλπη θα κυριαρχήσει η ψήφος του θυμού παρά τις προσπάθειες τις κυβέρνησης να υπάρξει αποσυμπίεση στη βάση της κοινωνίας μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ρόλο – κλειδί για τη διαμόρφωση του τοπίου για τις κάλπες της απλής αναλογικής, στις 21 Μαΐου, θα έχουν προφανώς οι ψηφοφόροι που τοποθετούνται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», το ποσοστό των οποίων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό επίπεδο, αλλά και τα ποσοστά των λεγόμενων μικρών κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Αυτό προκύπτει για παράδειγμα από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, η «γκρίζα ζώνη» μετρήθηκε στο 16,5% έναντι 17,5% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (13-15 Μαρτίου). Από τη νέα δημοσκόπηση προκύπτουν επίσης δύο ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία: πρώτον, ότι τα μικρά κόμματα επιδεικνύουν αντοχές, παρά το κλίμα πόλωσης που ήδη έχει διαμορφωθεί. Δεύτερον, ότι παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες εκλογές, καθώς δείχνουν απομακρυσμένα τα σενάρια, όχι μόνο της επίτευξης αυτοδυναμίας, αλλά και σχηματισμού κάποιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Συνεπώς η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος θα είναι διαφορετική. Άλλη στην πρώτη Κυριακή και άλλη στη δεύτερη. Στις επαναληπτικές εκλογές θα υπάρξει σφοδρή πόλωση και έντονα ερωτήματα ανάγκης διακυβέρνησης της χώρας που θα οδηγήσουν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων να ψηφίσει με γνώμονα την σταθερότητα.

Μένει να δούμε αν αυτή η συσπείρωση του διπολισμού θα συμπιέσει τα μικρά κόμματα και αν θα καταφέρει να περιορίσει τη γκρίζα ζώνη. Χαρτογράφηση για την δεύτερη κάλπη σε δημοσκοπικό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να διενεργηθεί από τις εταιρείες, όταν ο λαός δεν έχει μιλήσει ακόμα στην πρώτη κάλπη. Οιαδήποτε εκτίμηση θα ήταν βεβαίως παρακινδυνευμένη.

Σενάρια κατανομής εδρών

Σύμφωνα με το σενάριο μιας αναλογικής κατανομής αναποφάσιστων, η εταιρεία Pulse εκτιμά ότι τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 35%, ΣΥΡΙΖΑ 29,5%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, ΚΚΕ 6,5%, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25 4,5% έκαστο, με το κόμμα Κασιδιάρη να φθάνει το 4% και όλα μαζί τα άλλα μικρά σχήματα 4,5%.

Βάσει αυτών, οι έδρες σε μια εξακομματική Βουλή που θα αναδείξουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου (με ένα ποσοστό σχημάτων που μένουν εκτός να ανέρχεται συνολικά στο 8,5%), κατανέμονται ως ακολούθως: Ν.Δ. 115 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 97, ΠΑΣΟΚ 37, ΚΚΕ 21, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25 από 15 βουλευτές.

Στον βαθμό που μια τέτοια πρόβλεψη επιβεβαιωθεί τη νύχτα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, φαίνεται –όπως προαναφέρθηκε– αφενός ότι δεν «βγαίνει» το σενάριο της «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας» που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου πως ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ θα έχει στην καλύτερη περίπτωση οριακή πλειοψηφία και κατ’ επέκταση δεν θα θεωρείται σταθερό και βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής, οι δεύτερες εκλογές είναι σχεδόν μονόδρομος.

Ενδεικτικό των τάσεων του εκλογικού σώματος είναι πως σε ερώτηση «τι θα ήταν καλύτερο να γίνει αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση» στις ερχόμενες εκλογές, το 36% απαντάει πως θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει να στηθούν κάλπες ξανά, το 33% πως πρέπει να γίνουν «νέες εκλογές το συντομότερο» και μόλις το 22% απαντάει «προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία».

Παράλληλα, το 28% δηλώνει πως προτιμά η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτοδύναμη Ν.Δ. (το 10% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ.), 13% εμφανίζεται να θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ (ενώ ένα 17% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ένα 7% «δείχνει» «μεγάλο συνασπισμό Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και άλλων», με 17% των ερωτηθέντων να επιλέγει «κάποιο άλλο» ως επόμενη κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις