ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή;

Εκλογές 2023: Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή;

Τι δείχνει η αποκαλούμενη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων», η συγκριτική ανάλυση δηλαδή όλων των ερευνών της κοινής γνώμης που έγιναν μετά τις γιορτές του Πάσχα. Πώς διαβάζουν στη ΝΔ τα γκάλοπ;

Το ερώτημά του ενός εκατομμυρίου σε αυτή την εκλογική μάχη είναι βεβαίως «αν μπορεί να προκύψει κάποια κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή της 21ης Μαΐου;».

Βέβαιη απάντηση δεν μπορεί να δώσει ουδείς, θεωρητικά όμως θα μπορούσε να προκύψει κάποιο κυβερνητικό σχήμα μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος αν βεβαίως το επιτρέψουν τα ποσοστά των κομμάτων.

Στη Νέα Δημοκρατία όπως και στα υπόλοιπα κόμματα περνούν από μικροσκόπιο βεβαίως τις έρευνες της κοινής γνώμης αλλά και το μέσο όρο όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Το «γκάλοπ των γκάλοπ» όπως συνηθίζουν αρκετοί να το χαρακτηρίζουν είναι ένα εργαλείο προκειμένου να διαμορφώσουμε μία πιο καθαρή εικόνα για τη δύναμη των κομμάτων στο δρόμο προς τις πρώτες κάλπες καθώς βγάζει ένα κοινό νούμερο, το μέσο όρο δηλαδή όλων των δημοσκοπήσεων που έγιναν σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εν προκειμένω μετά το Πάσχα.

Αναλύοντας λοιπόν τις δημοσκοπήσεις που έκαναν οι εταιρείες Opinion Poll, Metron Analysis, Alco, Pulse, MRB και MARC προκύπτουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για το αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών και τι κυβέρνηση θα είναι αυτή.

Βεβαίως οι οποίες δημοσκοπικές αναλύσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ως θέσφατα καθότι περιγράφουν ένα συγκεκριμένο χρονικό αποτύπωμα. Παρόλα αυτά ακόμα και το «γκάλοπ των γκάλοπ» εμφανίζει και καταγράφει μία σημαντική υπέροχη του κυβερνώντος κόμματος στο δρόμο προς τις εκλογές. Προφανώς πρόκειται για μία μάχη στην οποία είναι όλα ανοιχτά αφού διεξάγεται υπό πρωτόγνωρες συνθήκες κυρίως λόγω της απλής αναλογικής, αλλά και του μεγάλου ποσοστού της απροσδιόριστης ψήφου και των αναποφάσιστων.

Πρακτικά πάντως πέραν των δημοσκοπικών μαθηματικών και με βάση τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κυβέρνηση φαίνεται να σχηματίζει το πρώτο με το τρίτο κόμμα, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει κάποια Προοδευτική Διακυβέρνηση ή κυβέρνηση ανοχής αφού τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα εκτός της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που εξαρχής είχε δηλώσει την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τώρα στρατηγική λέγοντας ότι η πρώτη κάλπη έχει μεγάλη βαρύτητα.
Συνεπώς δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι από την πρώτη κάλπη θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα.

Ακόμα δηλαδή κι αν δεν προκύψει κάποια κυβέρνηση το βράδυ της 21ης Μαΐου η εκλογική διαδικασία στις επαναληπτικές θα επηρεαστεί σαφέστατα από το αποτέλεσμα και τις «συμμαχίες» της πρώτης κάλπης.

Τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

Από τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων μεγάλο ενδιαφέρον εκτός από την πρόθεση ψήφου έχει η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα τι κυβέρνηση θέλετε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 29,3%. Υψηλό σχετικά ποσοστό έχει και η απάντηση «κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία» που θέλει το 13,6% των ερωτηθέντων. Δηλαδή, συνολικά γαλάζια κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη, είτε με κορμό τη ΝΔ επιλέγει το 42,9% των ψηφοφόρων.

Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου

Στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου χωρίς αναγωγή αφού μιλάμε για διαφορετικές δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία στο «γκάλοπ των γκάλοπ» παρουσιάζει ποσοστό 30,2%. Δεύτερο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 24,7% και αδιευκρίνιστη ψήφο να φτάνει στο 18,9%! Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κινείται στο 8,8%, το ΚΚΕ στο 5,5% και πιο κάτω η Ελληνική Λύση, το ΜεΡΑ25 αλλά και το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη.

Αξιοσημείωτα για τη Νέα Δημοκρατία είναι και τα ποσοστά που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα σε ότι αφορά την παράσταση νίκης την απάντηση δηλαδή στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;», το 62,4% των ερωτηθέντων σε όλες τις δημοσκοπικές εταιρείες κατά μέσο όρο απάντα ότι βλέπει νικητή τη Νέα Δημοκρατία ενώ μόλις το 21, 7% βλέπει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Νέα Δημοκρατία πάντως, μετά το Πάσχα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο για πότε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όσο και από τις ζυμώσεις - κόντρες που γίνονται στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη και οι αναταράξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης φαίνεται ότι βοηθούν το Πειραιώς ότι η ΝΔ αποτελεί σταθερό πυλώνα διακυβέρνησης.