ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης με Σαμαρά και Καραμανλή: Η εκδήλωση στο Ζάππειο και η συσπείρωση της ΝΔ

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης με Σαμαρά και Καραμανλή: Η εκδήλωση στο Ζάππειο και η συσπείρωση της ΝΔ
Intime/ Φωτογραφία αρχείου

Ένας νυν και δύο πρώην πρωθυπουργοί, θα δώσουν από κοινού απόψε το «παρών» στο Ζάππειο, στην επέτειο της 43ης επετείου από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, με στόχο να στείλουν μήνυμα ενότητας

«Όλοι στον αγώνα, δεν περισσεύει κανείς» είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει απόψε η ΝΔ από την εκδήλωση στο Ζάππειο εις την οποία πλήν του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθούν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.

Η συστράτευση όλων των δυνάμεων ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία και αυτό θα είναι και το μεγάλο της «όπλο» απέναντι στους αντιπάλους της, όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη της Πειραιώς. Προς απόδειξη αυτού, μιλούν για τα τρία εμβληματικά πρόσωπα της παράταξης, που στην τελική ευθεία για τις κάλπες, αναμένεται να ενώσουν και δημοσίως τη φωνή τους, δίνοντας το αποτύπωμα της συσπείρωσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ένας νυν και δύο πρώην πρωθυπουργοί, θα δώσουν από κοινού απόψε το «παρών» στο Ζάππειο, στην επέτειο της 43ης επετείου από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, με στόχο να στείλουν μήνυμα ενότητας και παράλληλα, να απευθυνθούν σε κάθε ψηφοφόρο από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς, έως το κέντρο και την Κεντροδεξιά. Και οι τρεις έχουν βαρύ αποτύπωμα στα εσωτερικά της ΝΔ και τώρα αυτό που προέχει είναι η μεγάλη μάχη για την συσπείρωση της βάσης και της παράταξης.

Τη συνύπαρξη αυτή στο ραντεβού της 9ης Μαΐου στο Ζάππειο την επεδίωξε το κυβερνητικό επιτελείο, που έχει αναλάβει να καταστρώσει την στρατηγική της εκλογικής «μάχης». Την επικοινωνία με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, την έκανε σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόσκλησή του, έγινε αποδεκτή τόσο από τον Κώστα Καραμανλή, όσο και από τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι από τις σημερινές τους θέσεις, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή, ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε η Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει και να κερδίσει μία δεύτερη τετραετία στην διακυβέρνηση της χώρας.

Άλλωστε, παρά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποσυρθεί από τα κοινοβουλευτικά έδρανα και να μη θέσει υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές και παρά την απόσταση, που κάποιοι διέβλεπαν ότι παίρνει με δηλώσεις του για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει ενεργός. Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάψει να μάχεται για την ενότητα της παράταξης, αλλά και για την πατρίδα συνολικά. Προ ημερών, μίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη συμπρωτεύουσα, ενώ θα είναι παρών και στην προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί στη σημερινή Ευρώπη με τις προκλήσεις της, τις αστοχίες και τις αβελτηρίες της, αλλά ταυτόχρονα, δώδεκα ημέρες πριν τις εκλογές αναμένεται να εκπέμψει στο εσωτερικό ένα μήνυμα ενότητας και στήριξης της ΝΔ, ως του μόνου κόμματος που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα οικονομίας.

Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε προ ολίγων ημερών στην Καλαμάτα και ο Αντώνης Σαμαράς, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για την κυβέρνηση και το έργο, που επετεύχθη επί των ημερών του Μεσσήνιου πολιτικού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να φάνε μαζί σε μεζεδοπωλείο και να μιλήσουν για αρκετή ώρα για τα πολιτικά δρώμενα. Οι δύο άνδρες είχαν βρεθεί, άλλωστε, και στην εκδήλωση για τη δημιουργία του Ιδρύματος του Αντώνη Σαμαρά, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα απευθύνει ομιλία, μόλις τέσσερις ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, και σε πολίτες στην κεντρική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα.

Τι θα πει ο Σαμαράς;

Η ευρωπαϊκή πολιτική και οι τρέχουσες προκλήσεις αναμένεται να βρεθούν και στο επίκεντρο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, για το οποίο η εκδήλωση έχει ένα επιπλέον ιστορικό και συναισθηματικό “βάρος” , καθώς ο ίδιος ήταν παρών και στην τελετή ένταξης στην ΕΟΚ το 1979 μόλις 29 ετών τότε, ως Υπουργός Εξωτερικών το 1992 συνυπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα αυτά τα χρόνια, από όταν ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τακτικές επαφές και με τους δύο προκατόχους του, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και καλές προσωπικές σχέσεις. Η κοινή παρουσία και των τριών στην εκδήλωση του Ζαππείου, μόλις 12 ημέρες πριν τις εκλογές, συνιστά, χωρίς αμφιβολία ένα ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς, άλλωστε, μοιράζονται και κάποιες κοινές διαδρομές του παρελθόντος. Ο Αντώνης Σαμαράς, απόφοιτος του Χάρβαρντ, γνώρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εποχή, που ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του πατέρα του, πολύ πριν ο νυν πρωθυπουργός ασχοληθεί με την πολιτική. Παρά τις ταραχώδεις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με την οικογένεια Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε στη Νέα Δημοκρατία, ακόμη κι όταν η Ντόρα Μπακογιάννη διεγράφη το 2010, ενώ διετέλεσε υπουργός με σημαντικό χαρτοφυλάκιο, αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην μετέπειτα κυβέρνηση Σαμαρά, από το 2012 έως το 2015. Μετά την ανάληψη της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο άνδρες βρέθηκαν από κοινού στο μέτωπο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον Αντώνη Σαμαρά να πρωτοστατεί κατά των αποφάσεων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση στο Ζάππειο, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, καθώς παραμονές των εκλογών, οι κύριοι Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής, θα απευθυνθούν στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε όλους τους ψηφοφόρους, οι οποίοι βρίσκουν νόημα και σε ένα από τα κυρίαρχα μηνύματα της «γαλάζιας» παράταξης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, «μείναμε Ευρώπη, να γίνουμε Ευρώπη».