ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο φράχτης στον Έβρο και το μεταναστευτικό με φόντο τις κάλπες

Φράχτης, Έβρος
Eurokinissi

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιάννης Μουζάλας μία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Πολιτική αντιπαράθεση μία εβδομάδα πριν τις εκλογές επικράτησε στο MEGA με τους υποψήφιους βουλευτές, Τάκη Θεοδωρικάκο και Γιάννη Μουζάλα.

Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, τα οποία δίνουν προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υποψήφιος με τη ΝΔ στον νότιο τομέα της Αθήνας, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως η ΝΔ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως η στρατηγική της χώρας μας παραμένει η ίδια.

«Συνεχίζουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας, την ενίσχυση του διεθνούς κύρους και της αξιοπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ για το μεταναστευτικό σημείωσε πως συνεχίζεται η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ακόμη πως η χώρα είναι σε ετοιμότητα για οτιδήποτε συμβεί. «Το 2022 η ΕΛ.ΑΣ. με την παρουσία της στον Έβρο απέτρεψε 270.000 παράνομους μετανάστες», είπε, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό «εφιαλτικό».

Τι είπε για τον φράχτη στον Έβρο ο Γιάννης Μουζάλας

Με αφορμή το μεταναστευτικό ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο, αναφέροντας πως σε συγκεκριμένες στιγμές θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος, «όπως τη στιγμή αυτή με τη χειραγωγημένη προέλαση προσφύγων και μεταναστών από το τουρκικό κράτος και παρακράτος, αλλά ο φράχτης δεν μπορεί να είναι το κύριο ζήτημα», εξήγησε.

Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, το κύριο ζήτημα είναι η πολιτική λύση: «Όσο γινόμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης, που είναι η άποψη του κ. Μητσοτάκη και αυτό χαροποιεί πολύ την κεντρική Ευρώπη, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση στο μεταναστευτικό», είπε.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε πως η χώρα μας δεν εκχωρεί εδάφη και κυριαρχικά δικαιώματα στην τουρκική πλευρά, με τον κ. Μουζάλα ωστόσο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως με την επέκταση του φράχτη θα καταστήσει εύκολη λύση την επέμβαση της Τουρκίας στα νησιά.

«Τα νησιά γίνονται πάλι τρόπος επιλογής του κράτους και του παρακράτους για αντίστοιχη κατάσταση και στα νησιά. Η ΝΔ ήταν εκείνη που ήθελε να βάλει φράχτη και δεν πέτυχε. Δεν λέω ότι μεταφέρονται τα σύνορά μας, αλλά δημιουργούνται γκρίζες ζώνες. Δεν λέω ότι στο χερσαίο έδαφος ο φράχτης είναι άχρηστος, λέω ότι μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να αποτελέσει μία λύση, αλλά δεν αποτελεί κύρια λύση.

Τέλος, η ΝΔ δήλωσε αποφασισμένη να ολοκληρώσει την επέκταση του φράχτη του Έβρου, ώστε να συνεχιστεί η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και να ενισχυθούν τα σύνορα αποτελεσματικά.