ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Handelsblatt: «Οι επενδυτές ποντάρουν σε ακόμη μια θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Εκλογές 2023 - Handelsblatt: «Οι επενδυτές ποντάρουν σε ακόμη μια θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη»

«Σε αντίθεση με τον προκάτοχο και αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην αρχή της θητείας του ως επικεφαλής της κυβέρνησης είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της κρατικής χρεοκοπίας, έχοντας συγκρουσιακή πορεία έναντι των διεθνών πιστωτών, μια νίκη του Μητσοτάκη θα σημαίνει ασφάλεια για τους επενδυτές», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοσίευμά της γερμανικής Handelsblatt δίνει έμφαση στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στο ράλι του χρηματιστηρίου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου: «Ανοίγεται η προοπτική επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών, πράγμα που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επενδυτών».

Το εν λόγω δημοσίευμα υπογράφεται από τον Γκερντ Χέλερ που είναι ανταποκριτής της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα. Ο ίδιος αναφέρει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε σε νέο υψηλό εννέα ετών και «ο ελληνικός δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει τα περισσότερα άλλα χρηματιστήρια από την αρχή του έτους».

Παρόπου που η Ελλάδα βρίσκεται καθ' οδόν της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, η Handelsblatt σχολιάζει πως «για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η κούρσα έχει ήδη τελειώσει: οι επενδυτές ποντάρουν σε μια ακόμη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

» Σε αντίθεση με τον προκάτοχο και αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην αρχή της θητείας του ως επικεφαλής της κυβέρνησης είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της κρατικής χρεοκοπίας, έχοντας συγκρουσιακή πορεία έναντι των διεθνών πιστωτών, μια νίκη του Μητσοτάκη θα σημαίνει ασφάλεια για τους επενδυτές».

Το δημοσίευμα, δε, υπογραμμίζει και την «προοπτική της πολιτικής σταθερότητας, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα εξαιρετικά τριμηνιαία στοιχεία των περισσότερων εταιρειών και οι ελπίδες ότι η χώρα, που άλλοτε βρισκόταν σε κρίση, θα επανενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα, οδήγησαν τον δείκτη αναφοράς Athex Composite σε νέο υψηλό εννέα ετών στα τέλη Μαΐου».

Παράλληλα, προστίθεται πως «οι 30 εισηγμένες εταιρείες που παρουσίασαν στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο έως το τέλος Μαΐου ανέφεραν αύξηση των κερδών κατά 82% συγκριτικά με πέρυσι και τα σταθερά κέρδη αντικατοπτρίζονται στην άνοδο των τιμών των μετοχών».

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Ελλάδα είναι πρώτη στη μείωση του χρέους μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, κάνουν όλο και πιθανότερη την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που «όχι μόνο θα έκανε φθηνότερη την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αλλά θα επέτρεπε επίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις ευνοϊκότερες επιλογές χρηματοδότησης. Ταυτοχρόνως, ανοίγεται η προοπτική επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών, πράγμα που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επενδυτών».

Σχετικές ειδήσεις