ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρός: Αύριο διυπουργική στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για τον καύσωνα

Καιρός, καύσωνας
Eurokinissi

Καιρός: Με δεδομένο τον κώδωνα του κινδύνου που κρούουν οι μετεωρολόγοι και το έκτακτο δελτίο του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ευπαθείς ομάδες

Στο τραπέζι είναι μέτρα για τον καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας. Όπως έγιννε γνωστό, την Τρίτη θα γίνει διυπουργική στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για τον καύσωνα και μετά το τέλος αυτής θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Με δεδομένο τον κώδωνα του κινδύνου που κρούουν οι μετεωρολόγοι και το έκτακτο δελτίο του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ευπαθείς ομάδες. Έτσι, αύριο θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για τον καιρό και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Έρχεται ο καύσωνας Cleon - Έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ

Εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για το παρατεταμένο κύμα καύσωνα το οποίο θα πλήξει τη χώρα μας από την Τετάρτη (12/07), με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στα ύψη.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία 'CLEON' και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Η θερμοκρασία εκείνο το διάστημα θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ σε κάποιες περιοχές όπως στη Θεσσαλία τα θερμόμετρα θα δείξουν 43 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

«Καμίνι» η Αθήνα και τη νύχτα - Έως 34 βαθμούς η θερμοκρασία τις βραδινές ώρες

Κατακόρυφα θα ανέβει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες λόγω του καύσωνα και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η θερμοκρασία θα παραμένει στα ύψη και τις βραδινές ώρες.

Νεότερες εκτιμήσεις για το σκηνικό του καιρού παρουσίασε σε ανάρτηση του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, λέγοντας ότι τη νύχτα τα θερμόμετρα σε αστικές περιοχές όπως η Αθήνα θα δείχνει μέχρι και 34 βαθμούς κελσίου.

Παράληλλα, ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει ότι το κύμα καύσωνα δεν θα φτάσει στη χώρα μας με το μέγιστο της έντασης του, όπως σε άλλες περιοχές της Μεσογείου με την κορύφωση του αναμένεται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο.

Με βάση τα πιο ακραία σενάρια η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι, ωστόσο πιθανότερο θεωρείται η τιμή της να φτάσει 41-42 βαθμούς, εξηγεί ο μετεωρολόγος.

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο ζήτημα σε ό,τι αφορά τον καύσωνα σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης δεν είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες αλλά σε τι επίπεδο θα κυμανθούν οι ελάχιστες.

«Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα.Είμαστε στον Ιούλιο όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς», τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ

Με το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για φέτος να μας χτυπά την πόρτα αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες. Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλη προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξης:

1. Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.

2. Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο.

Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.

3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας)

4. Στα θετικά της υπόθεσης είναι:

α. Οι θαλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές.

Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές.

β. Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο (φυσικό κλιματιστικό) θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

γ. Η διάρκεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών υπολογίζεται περίπου στις 72 ώρες (Πέμπτη - Σάββατο). Από Κύριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης.

Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Κλείνοντας να σημειώσουμε κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε σε αυτά τα θερμά κύματα.

Δεν παίζει τόσο ρόλο που θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα.

Είμαστε στον Ιούλιο όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς. Φαίνεται να το κερδίζουμε αυτό έστω και οριακά προς ώρας. Υπομονή και να ακολουθούμε πάντα τις γνωστές συμβουλές που αφορούν τα θερμά κύματα. Επισυνάπτονται χάρτες όπου εντοπίζουμε τη μέγιστη ένταση του φαινομένου θερμοκρασιακά παραθέτοντας τόσο τις μέγιστες, αλλά και ελάχιστες θερμοκρασίες.

Συναγερμός για φωτιές και ευπαθείς ομάδες

Αν η ακραία ζέστη συνεχιστεί και τη νέα εβδομάδα, τότε ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιμωτωπίσει κίνδυνο, εξήγησε ταυτόχρονα μετεωρολόγος του ΟPEN.

Συγκεκριμένα προειδοποιεί ότι «αν δούμε ότι θα συνεχίσει αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης και την επόμενη εβδομάδα, με την ένταση, τότε θα έχουμε πραγματικά προβλήματα».

Ταυτόχρονα, ο μετεωρολόγος του Open χτυπά καμπανάκι για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών τις επόμενες μέρες, με τον κρατικό μηχανισμό και την Πυροσβεστική να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

«Από Σάββατο και Κυριακή θα αρχίσει σιγά σιγά να ηρεμεί η όλη κατάσταση, να πέφτει λίγο ο υδράργυρος κυρίως για την ανατολική Ελλάδα, όπου φαίνεται να ενισχύεται το μελτέμι. Είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αν αυτό συνεχιστεί και μετά την Κυριακή, τότε θα μιλάμε για μια πολύ σημαντική επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού. Μέχρι όμως και την Κυριακή το σημαντικό πρόβλημα θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιών», ανέφερε.