ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε της Γερμανίας

Πέρασε της Γερμανίας
Στο πνεύμα των περιορισμένων αλλαγών, που επιθυμούσε η Γερμανία, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν...

Στο πνεύμα των περιορισμένων αλλαγών, που επιθυμούσε η Γερμανία, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στις Βρυξέλλες σε συμφωνία για τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Λισαβόνας περί της σύστασης μόνιμου μηχανισμού στήριξης από τα μέσα του 2013.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την προσθήκη των ακόλουθων προτάσεων στη συνθήκη: «Τα κράτη μέλη, το νόμισμα των οποίων είναι το ευρώ μπορούν να συστήσουν ένα μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση σοβαρής κρίσης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη ως σύνολο. Η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας βάσει του μηχανισμού θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις» Σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό δηλώνει η Ελληνική πλευρά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σημείωναν παράλληλα ότι στόχος είναι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιές χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.

O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε σύντομη συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου. Συζητήθηκαν η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων