ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία Daniel: Αναλυτικά η πρώτη δέσμη μέτρων για τους πληγέντες - Ανοίγει η πλατφόρμα

Κακοκαιρία Daniel: Αναλυτικά η πρώτη δέσμη μέτρων για τους πληγέντες - Ανοίγει η πλατφόρμα

Ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, η υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr από τους πολίτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες. 

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη των πληγέντων από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel παροουσιάστηκε χθες Κυριακή στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε μεγάλο ποσοστό για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο για τα νοκοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ενώ από σήμερα, Δευτέρα, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:

  • Συνολικά, προβλέπεται κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών, ενώ στις επιχειρήσεις (κτηνοτροφικές και αγροτικές καλύπτεται το 70% της ζημιάς.
  • Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες,
  • η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ
  • η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
  • Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια.
  • Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
  • Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
  • Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων
  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους
  • σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος
  • Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να χρησιμοποιούν μόνον εμφιαλωμένο νερό

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας σε τέσσερις άξονες:

Στον έλεγχο του πόσιμου νερού, ενώ συνέστησε στους πολίτες να χρησιμοποιούν μόνον εμφιαλωμένο νερό.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα νεκρά ζώα, υπογραμμίζοντας πως τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες, είπε, για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.

Ο τρίτος άξονας αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα όπως την γαστρεντερίτιδα.

Και ο τέταρτος άξονας την εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα του ιού δυτικού Νείλου. Τα κρούσματα αναμένεται να γίνουν πιο έντονα μετά από μια εβδομάδα.

Σ. Ζαχαράκη: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, «φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση η οποία λήγει το Σεπτέμβριο αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση»