ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία Daniel: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους πληγέντες- Όλα τα μετρα στήριξης

Κακοκαιρία Daniel: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους πληγέντες- Όλα τα μετρα στήριξης
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, η υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr από τους πολίτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη των πληγέντων από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel παροουσιάστηκε χθες Κυριακή στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για ένα πακέτο που περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε μεγάλο ποσοστό για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο για τα νοκοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ενώ από σήμερα, Δευτέρα, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 40.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα:

  • Επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000 ευρώ
  • Στήριξη επιχειρήσεων ως 40.000 ευρώ και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000
  • Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής
  • Στήριξη ως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  • Eνεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης
  • Ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και ανακριτικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου
  • Ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Μητσοτάκης: Θα στηριχθούν οι πολίτες

Την Λάρισα επισκέφτηκε χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Η αρωγή προς τους πληγέντες θα έλεθει το ταχύτερο χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλει.

Το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που πλήγηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, λέγοντας ότι αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.

Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, επισήμανε. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται, είπε.

Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αρωγή από την Ευρώπη. Η καταστροφή σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη στη Λάρισα, το ενδιαφέρον στράφηκε και σε θέματα δημόσιας υγείας «για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει και το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία, είπε ακόμη.

Τέλος, ανοίγοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους είναι στο πεδίο με αυταπάρνηση μέσα στο νερό και τις λάσπες για να επανέλθει η περιοχή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κάπως κανονικούς ρυθμούς.

Μόνο εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρουσίασε στην Λάρισα, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, και το οποίο παρουσιάσθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας και βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

Στον έλεγχο του πόσιμου νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες και συνέστησε στους πολίτες να χρησιμοποιούν μόνον εμφιαλωμένο νερό.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα νεκρά ζώα και ανέφερε πως έχουν αναρτηθεί σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας πως τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός και έκταση από νεκρά ζώα. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες, είπε, για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.

Ο τρίτος άξονας αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα όπως την γαστρεντερίτιδα.

Και ο τέταρτος άξονας την εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου υπογραμμίζοντας πως τα κρούσματα αναμένεται να γίνουν πιο έντονα μετά από μια εβδομάδα .

Ζαχαράκη: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες

«Πολύ σύντομα, πρώτα απ’ όλα να ενημερώσω ότι οι δομές μας όλες στη Θεσσαλία, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν αντιμετώπισαν κανένα ζήτημα.

Φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα προτιθέμεθα να συνεχίσουμε αυτή τη φιλοξενία για έναν μήνα ακόμα. Και βέβαια, είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει. Οικογένειες με άτομα με αναπηρία που χρειάστηκε τοποθετήθηκαν, μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κ. Τριαντόπουλος: το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει, για να είμαστε πρακτικές και πρακτικοί, ότι όποια ή όποιος δικαιούχος έχει μια εγκριτική απόφαση η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο, αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες, ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο, αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες, επαναλαμβάνω, χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση.

Στη διάθεσή σας και καλή δύναμη σε όλους τους πολίτες», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Σχετικές ειδήσεις