ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπακογιάννης: Στόχος η ασφάλεια στην Αθήνα – Τι τον στενοχώρησε στο debate

Κώστας Μπακογιάννης: Στόχος η ασφάλεια στην Αθήνα – Τι τον στενοχώρησε στο debate
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε εκ νέου για το θέμα των καμερών στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτό που τον στενοχώρησε κατά τη διάρκεια του debate με τον Χάρη Δούκα για τις δημοτικές εκλογές.

Στο πολιτικό πλαίσιο που δημιουργεί η εκλογή της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννας Κούρτοβικ στο δημοτικό Συμβούλιο, στη στήριξη που παρέχουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι κομματικοί σχηματισμοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην αποδοχή αυτής από τον κ. Δούκα, αναφέρθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξή του απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Μπακογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αισθανθεί όταν από τον ερχόμενο Ιανουάριο στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει απέναντί του την Ιωάννα Κούρτοβικ, τη συνήγορο υπεράσπισης του τρομοκράτη της 17Ν Δ. Κουφοντίνα, η οποία εκλέχθηκε με τον συνδυασμό του Κώστα Παπαδάκη «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα», τόνισε: «Ως δήμαρχος οφείλω να μην επιτρέπω στον εαυτό μου να προσωποποιώ τις διαφορές. Άλλωστε ακόμη και ο χειρότερος εγκληματίας δικαιούται συνηγόρου και δικαιούται υπερασπίσεως. Αλλά εδώ υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα, που είναι ότι η συγκεκριμένη κυρία εκφράζει μία αντίληψη για την πόλη».

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι η κυρία Κούρτοβικ εκφράζει «μία λογική που θέλει να κρατήσει την πόλη πίσω, στο σκοτάδι».

Ο κ. Μπακογιάννης εξέφρασε μάλιστα τη στεναχώρια του, διότι όπως είπε απέναντι σε αυτή την λογική δε βλέπει την αναμενόμενη στάση από τον ανθυποψήφιό του, κ. Χ. Δούκα σε μια σειρά από έργα στα οποία αντιδρούν λυσσαλέα ομάδες από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

«Αυτό είναι κάτι που με στεναχώρησε προχθές στο debate, όσο κι αν χάρηκα που το κάναμε. Θεώρησα ότι θα ήταν μία ευκαιρία να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε στα βασικά με τον κ. Δούκα. Διότι η Δημοκρατία είναι ένα σκληρό πολίτευμα, δεν υπάρχει “καφές με ολίγη”, δεν υπάρχουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί όταν μιλάμε για τον φασισμό, τη βία, το μίσος. Έθεσα ερωτήματα, τι θα κάνουμε με τον Λόφο του Στρέφη; Θα προχωρήσουμε με το έργο; Κι ας δεχόμαστε ύβρεις και προπηλακισμούς. Με το Πάρκο Δρακόπουλου, τι θα γίνει; Με το Μετρό στα Εξάρχεια; Μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί;», αναρωτήθηκε και κατέληξε: «Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα είναι ότι κλείνει το ένα μάτι στον ένα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλείνει το άλλο μάτι στον άλλο ΑΝΤΑΡΣΙΑ -είναι και δύο άλλωστε- και τα δύο μάτια μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας και ειδικότερα στο ζήτημα των καμερών -για τις οποίες ο κ. Δούκας υποστηρίζει ότι δεν είναι προτεραιότητα- ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: «Είναι καιρός να υιοθετήσουμε κι εμείς κάμερες στο κέντρο της πόλης. Το έχει κάνει, άλλωστε, το Λονδίνο, που έχει κεντροαριστερό Δήμαρχο, το έχει κάνει το Παρίσι, που έχει επίσης κεντροαριστερή Δήμαρχο. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό, είναι πρακτικό. Άρα, λοιπόν, ναι στις κάμερες, ναι και στην ενίσχυση της αστυνόμευσης».

Με κάθε πρόνοια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και με σοβαρότητα, καθώς οι κάμερες, όπως τόνισε, μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες και στην πολιτική προστασία. Συνολικότερα, επανέλαβε πως ο στόχος για την ασφάλεια στην Αθήνα είναι σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ να επιτευχθεί η «προληπτική, κοινοτική αστυνόμευση, ο αστυνομικός της γειτονιάς».