ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Κάλπες αύριο σε 6 περιφέρειες και 84 δήμους - Χωρίς σταυρό η ψήφος

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Κάλπες αύριο σε 6 περιφέρειες και 84 δήμους - Χωρίς σταυρό η ψήφος

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 της Κυριακής και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 19:00

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, σε 84 Δήμους και 6 Περιφέρειες της χώρας.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 της Κυριακής και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 19:00.

Σε Β’ γύρο περνούν και οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν μπαίνει από τους ψηφοφόρους σταυρός προτίμησης.

Αττική

Σε 28 δήμους της Αττικής διεξάγεται αύριο Β’ Γύρος των δημοτικών εκλογών, ανάμεσά τους και στον Δήμο Αθηναίων, ενώ 25 δήμοι της Αττικής έχουν ήδη δήμαρχο από τον Α’ Γύρο.

Εκτός από την Αθήνα, επαναληπτική εκλογική διαδικασία έχουν και οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Ασπροπύργου, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, Διονύσου, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Ιλίου, Καισαριανής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Παιανίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Πετρούπολης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Από τους άλλους 25 δήμους, που ολοκληρώθηκε η διαδικασία την περασμένη Κυριακή, στους 20 επανεκλέχθηκαν οι ίδιοι δήμαρχοι. Από εκεί και πέρα, σε 21 δήμους οι νυν δήμαρχοι διεκδικούν την επανεκλογή τους στον Β’ Γύρο, σε 7 δήμους έμειναν εκτός Β’ Γύρου, ενώ σε 5 δήμους δεν διεκδίκησαν νέα επανεκλογή και απέρχονται.

Σε 12 δήμους της Αττικής υπάρχει ήδη αλλαγή στη δημοτική Αρχή, είτε γιατί εκλέχθηκε νέος δήμαρχος από τον Α’ Γύρο, είτε γιατί ο νυν δήμαρχος δεν κατάφερε να περάσει στον Β’ Γύρο. Αυτοί είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Ασπροπύργου, Βριλησσίων, Βύρωνα, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης και Σαρωνικού.

Από τους δήμαρχους που διεκδικούν αύριο την εκλογή τους, οι 11 είναι γυναίκες.