ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FlyOver στη Θεσσαλονίκη: Την επόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί το πρώτο εργοτάξιο

FlyOver στη Θεσσαλονίκη: Την επόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί το πρώτο εργοτάξιο

«Σε περίπου τέσσερα χρόνια, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα νέο, υπερσύγχρονο, εναέριο αυτοκινητόδρομο», υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην επίσημη παρουσίαση του έργου «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα», γνωστού και ως FlyOver, παρευρέθηκε σήμερα (06/11) ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η Θεσσαλονίκη, σε περίπου τέσσερα χρόνια, θα αποκτήσει ένα νέο, υπερσύγχρονο, εναέριο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, εξασφαλίζοντας ταχύτερη, ασφαλέστερη, και ελεύθερη διοδίων μετακίνηση».

Δίδοντας το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ο αρμόδιος Υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος, σημείωσε ότι το πρώτο εργοτάξιο στην περιφερειακή οδό αναμένεται να εγκατασταθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ, εκτίμησε ότι το έργο, με προϋπολογισμό ύψους 378 εκατ. ευρώ, «δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να καθυστερήσει».

Αναλυτικά, πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 13 χιλιομέτρων, και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μίας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου –μήκους 4 χιλιομέτρων – σε συνεχή γέφυρα, 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες, με πολύ σημαντικά οφέλη.

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο στην περιοχή, το οποίο αναγνωρίζεται από το σύνολο, σχεδόν, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής», όπως υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση της κυκλοφοριακής όχλησης, καθώς αυτό αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, αλλά και των φορέων, όπως είπε. Ακόμη, επεσήμανε ότι στην ευρύτερη περιοχή υλοποιούνται, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σημαντικά οδικά, αντιπλημμυρικά, κτιριακά, σιδηροδρομικά έργα.

Υπενθύμισε ότι το 2024 παραδίδεται και τίθεται σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ, ακολουθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά, με χρονική απόσταση περίπου έξι μηνών, καθώς επίσης πραγματοποιούνται πρόδρομες εργασίες για τη βορειοδυτική του επέκταση.

Αναφερόμενος στα οφέλη για τους οδηγούς και τους κατοίκους της πόλης, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δωρεάν, ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού, αύξηση της οδικής ασφάλειας, περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, βελτίωση στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας καθώς και δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφορών».

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πόλη ολιστικής ανάπτυξης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών της και ενισχύει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται, εξελίσσεται, αναπτύσσεται και προοδεύει», ολοκλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.