ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πολλά αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια - Μέτσολα: Δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω

Μητσοτάκης: Πολλά αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια - Μέτσολα: Δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω

«Ας μην ανησυχούν ορισμένοι, η Δημοκρατία ζει και προοδεύει στον χώρο που γεννήθηκε» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός σε κοινές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τη Ρομπέρτα Μέτσολα.

Τα αιτήματα των αγροτών έθεσε κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, χαρακτήρισε δίκαια πολλά από τα αιτήματα των αγροτών σχετικά με την ταχύτητα με την οποία μεταβαίνει ο αγροτικός τομέας στην πράσινη μετάβαση.

Περαιτέρω, χαρακτήρισε κομβική στιγμή τις επερχόμενες ευρωεκλογές καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί για τα προβλήματα της Ευρώπης την επόμενη πενταετία, όπως είπε. Ανέδειξε πως ο διάλογος για τα κοινά προβλήματα πρέπει να διεξάγεται με ευθύνη πέρα από μύθους που δημιουργούν ανυπόστατα συμπεράσματα.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο συκοφαντιών πότε με την ιστορία της μικρής Μαρίας από τον Εβρο που αποδείχθηκε, πότε με μεθοδεύσεις για το κράτος δικαίου που είναι ισχυρότερο από ποτέ στη χώρα μας και μάλιστα υπήρξε απάντηση από τον Άρειο Πάγο.

Μάλιστα, επισήμανε πως μοιάζει παράδοξο δυνάμεις που συντάχθηκαν με τα πιο αντιευρωπαικά συνθήματα να εμφανίζονται ως υπερασπιστές της δικαιοσύνης. «Τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαική Επιτροπή που διαθέτει την αμεροληψία για να κρίνει το κράτος δικαίου» υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως δεν είναι τυχαίο ότι μετά την θετική έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην 20αδα των χωρών με την καλύτερη δημοκρατία. «Ας μην ανησυχούν ορισμένοι, η Δημοκρατία ζει και προοδεύει στον χώρο που γεννήθηκε» διαμήνυσε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης προέταξε πως ένα από τα ζητούμενα είναι το πώς η ευρώπη θα αποκτήσει αυτονομία.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα ως επικεφαλής του θεσμικού ευρωπαϊκού οργάνο, τόνισε πως υπάρχουν ελάχιστα καλύτερα μέρη να βρεθεί κανείς.

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τόνισε πως είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η πανευρωπαϊκή κατάσταση και κατέστησε σαφές πως πρέπει να μην μείνει κανείς πίσω.

Εν συνεχεία, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση εν μέσω κρίσεων και πολέμων και υπογράμμισε τη σημασία συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

Ειδική αναφορά έκανε στην επιστολική ψήφο. «Τώρα που επιστολική ψήφος είναι πραγματικότητα μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο την Δημοκρατία» ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα άλλα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης, όπως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφερθείσα στο κράτος δικαίου, είπε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο και απηύθυνε έκκληση να να μην πολιτικοποιούντα τέτοια ζητήματα.
Τέλος, χαιρέτισε τα σημαντικά βήματα στην Ελλάδα κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφάνειας και της ισότητας

Αμέσως μετά η κ. Μετσόλα θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στη συνέχεια, θα εκφωνήσει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα: «Η Ευρώπη μπροστά στις ευρωπαϊκές εκλογές». Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψη συνομιλώντας με νέους στο Ωδείο Αθηνών.

Η επίσκεψη της κυρίας Μέτσολα στην Αθήνα εντάσσεται στην καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και ιδίως των νέων και την αύξηση της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.