ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης: «Να κρατήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο»

Στυλιανίδης: «Να κρατήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο»
EUROKINISSI.

«Η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε πρωτοπόρο θέση παγκοσμίως», επανέλαβε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μιλώντας από τους Δελφούς.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει η ελληνική ναυτιλία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την «πράσινη» μετάβαση της ναυτιλίας, την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, την ενίσχυση και προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος, καθώς και την συνεισφορά και το ρόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προάσπιση των εθνικών συνόρων, μιλώντας σήμερα (13/04) στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η ελληνική ναυτιλία, πάνω στην οποία βασίζεται και η ευρωπαϊκή, βρίσκεται σε πρωτοπόρο θέση παγκοσμίως και εμείς πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσουμε αυτόν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Γιατί, είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσει και η Ελλάδα τη δική της ανταγωνιστικότητα», τόνισε αρχικά ο κ. Υπουργός.

«Έχουμε εξασφαλίσει ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα για τη διασφάλιση της “πράσινης” μετάβασης, η οποία έχει πολύ μεγάλο κόστος και με σημαντικά κεφάλαια», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι απαιτείται μία διατομεακή συνεργασία μεταξύ του συνόλου των ενδιαφερόμενων φορέων (stake–holders), ώστε να επιτευχθεί αυτή η δύσκολη, αλλά αναγκαία μετάβαση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν λιμενικές υποδομές, ώστε να μπορέσει η «πράσινη» μετάβαση στα πλοία να γίνει ταυτόχρονα με αυτήν στις υποδομές.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να δοθούν νέα κίνητρα για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, καθόσον «πρέπει να ξαναχτίσουμε την εικόνα και τη φήμη του ναυτικού επαγγέλματος ως πολύ σημαντικού», όπως σχολίασε.

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση, ενώ, εξήρε το ρόλο και τη συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο σώζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, προστατεύοντας παράλληλα τα εθνικά σύνορα.

Σχετικές ειδήσεις