ΣΥΡΙΖΑ για τράπεζες: Σε διαφορετική γραμμή Φάμελλος και Πολάκης – Τι απαντά η Κουμουνδούρου
Η παρέμβαση Πολάκη έβαλε «φωτιά» στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Αναστάτωση προκάλεσε το απόγευμα της Πέμπτης η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου για τις τράπεζες, όταν πρότεινε την αύξηση της παρουσίας του κράτους στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να «σπάσει» το τραπεζικό καρτέλ.
Ωστόσο, μια παρέμβαση του Παύλου Πολάκη στη Βουλή προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις όταν έκανε λόγο για «κρατικοποίηση» της Εθνικής Τράπεζας, γεγονός που μεταφράστηκε ως «διχογνωμία» ανάμεσα στα δύο κεντρικά στελέχη του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χθες συγκεκριμένα ότι προτείνει μεταξύ άλλων τη «ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα και αναφέρομαι και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να παίξει έναν εξυγιαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στις τράπεζες [...] Αυτό που εμείς λέμε είναι να λειτουργεί η τράπεζα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να έχει ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο το δημόσιο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει καρτέλ. Και αυτό μπορεί να γίνει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπάρχει ανταγωνισμός».
Ο Παύλος Πολάκης στη σημερινή του παρέμβαση είπε από την πλευρά του: «Ας πάμε και στο θέμα των τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι πρέπει να περιέλθει ξανά στο Δημόσιο η τράπεζα. Έχετε ήδη καθαρή ζημιά του δημοσίου 8,5 δις ευρώ τουλάχιστον μόνο από την Εθνική Τράπεζα. Γιατί να μην την πάρουμε πίσω;».
Ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων, ώστε «προοδευτικά μέσα σε μια πενταετία να πάρουμε το 50%».Πρότεινε επίσης η εξαγορά μετοχών να γίνει με εγγύηση ομολογιακού δανείου.
Σημειώνεται πάντως πως πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται ζήτημα διχογνωμίας, αλλά ότι η φαινομενική απόσταση ανάμεσα στις δύο δηλώσεις αφορούν τεχνικά ζητήματα που πηγάζουν από τους κανόνες της ΕΚΤ.
«Το θέμα δεν είναι οι λέξεις, αλλά η ουσία», σημειώνουν συγκεκριμένα, εξηγώντας ότι η διαδικασία μιας κρατικοποίησης δεν είναι απλή και προϋποθέτει την τοποθέτηση προς πώληση του 100% των μετοχών μιας τράπεζας, κάτι το οποίο θα είχε τεράστιο κόστος τη δεδομένη στιγμή. Επιμένουν μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προτείνει λύσεις από θέση ευθύνης συνυπολογίζοντας όλες τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους.
Μάλιστα για να αναδείξουν το ότι δεν υπάρχει ζήτημα διπλής «γραμμής» παραπέμπουν στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ του 2022 στην οποία αναφέρεται ρητά ότι στόχος είναι ο δημόσιος έλεγχος τουλάχιστον μιας συστημικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι που είπε επί της ουσίας ο Παύλος Πολάκης.
«Η αναστροφή των ιδιωτικοποιήσεων είναι το αποφασιστικό μέρος του κοινωνικού μετασχηματισμού. Η επανάκτηση από το Δημόσιο της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η επιστροφή στο δημόσιο έλεγχο μιας τουλάχιστον συστημικής τράπεζας είναι το πρώτο βήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο εδάφιο της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν ότι η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου στην ουσία εξειδικεύει αυτή τη θέση και τη θέτει στο τραπέζι της συζήτησης.