Τα δύο θέματα που θα καθορίσουν τη συζήτηση του προϋπολογισμού

Τράπεζες και εξοπλιστικά μετατρέπονται σε ζητήματα-κλειδιά στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Τα δύο θέματα που θα καθορίσουν τη συζήτηση του προϋπολογισμού
Αρχείου - Eurokinissi
3'

Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις, αλλά και η κοινή λογική να συνηγορούν στο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ακρίβεια, αλλά όλα δείχνουν ότι στη μάχη του προϋπολογισμού τα θέματα που θα «πρωταγωνιστήσουν» είναι πολύ διαφορετικά.

Ο τρόπος που εξελίσσεται τις πρώτες ημέρες η συζήτηση στη Βουλή δείχνει ότι δύο είναι τα θέματα στα οποία θα «επενδύσουν» οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να δώσουν τη μεγάλη μάχη: Οι τράπεζες και οι αμυντικές δαπάνες.

Οι τράπεζες στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα των τραπεζών αναδείχτηκε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ όταν την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε τροπολογία με την οποία πρότεινε τη φορολόγηση μέρους των υπερκερδών των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να «κλείσει» γρήγορα το μέτωπο, έσπευσε να απαντήσει από το Λονδίνο όπου βρισκόταν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε με νέα τροπολογία που έβαζε στο στόχαστρο τις υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις και τα επιτόκια καταθέσεων, για να δεχτεί για μία ακόμη φορά την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πλέον όμως η κυβέρνηση βρέθηκε σε φάση άμυνας με αποτέλεσμα διαρροές να αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να παρουσιάσει τις δικές του πρωτοβουλίες για τον περιορισμό, κατά κύριο λόγο, των υπέρογκων χρεώσεων και προμηθειών.

Από τον «διάλογο» όμως δε θα μπορούσε να απουσιάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δε θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ να μονοπωλεί τη συζήτηση με την κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ειδικά σε μια πολιτική συγκυρία που κάνει τα πάντα ώστε να μη γίνει πεποίθηση στη συνείδηση των πολιτών ότι έχει χάσει για πάντα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε την αύξηση της παρουσίας του κράτους στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να «σπάει» το τραπεζικό καρτέλ. Περιττό να ειπωθεί φυσικά, ότι η κυβέρνηση απέρριψε και αυτή την πρόταση.

Αμυντικές δαπάνες: Η περίπλοκη εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών ενδέχεται να πρωταγωνιστήσει στη συζήτηση στη Βουλή, αλλά όχι από τη σκοπιά της κυβέρνησης.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα αποτελέσει σημείο τριβής εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη δεν έχει καθοριστεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί στο θέμα. Κάποια στελέχη τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, ενώ άλλα, επιθυμούν να καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο θέμα επηρεάζει και ευρύτερα την περιοχή της κεντροαριστεράς, καθώς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει τελικά να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, τότε θα έχει απομακρυνθεί σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό πολιτικό θέμα από τη Νέα Αριστερά, τη στιγμή μάλιστα που τα δύο κόμματα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα ώστε να εκτοπίσουν το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεχομένως λοιπόν, ένα «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές δαπάνες να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει την πιθανότητα επιστροφής στη δεύτερη θέση του κοινοβουλίου.

Από την άλλη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πει «όχι», τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια συντονισμένη επίθεση εναντίον του από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, με επιχειρήματα που θα θυμίζουν την περίοδο του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου περί κόμματος που θέλει την Ελλάδα ευάλωτη στις εξωτερικές προκλήσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή