O «εφιάλτης» του Κασσελάκη βαραίνει ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ
Τρία στοιχεία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν ότι ο Κασσελάκης έφυγε, αλλά οι συνέπειες της προεδρίας του τώρα «γιατρεύονται»

Με τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και πλέον να οδεύουμε ολοταχώς προς την πραγματοποίηση του κρίσιμου Συνεδρίου του Ιουνίου, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι παρά τη συμπλήρωση οκτώ μηνών από την άτακτη υποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη, η «σκιά» του ακόμη δεν έχει εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε οι πληγές που έχει αφήσει είναι αρκετά βαθιές, καθώς συμπεριλαμβάνουν και δύο διασπάσεις, η πρώτη εκ των οποίων (της Νέας Αριστεράς), στοίχισε στο κόμμα σημαντικούς πόρους σε στελεχιακό δυναμικό.
Η ΚΕ όμως επιβεβαίωσε την επίδραση που συνεχίζει να έχει η τραυματική περίοδος που διένυσε ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά έδειξε και ότι το Συνέδριο θα έχει και έναν ρόλο «κάθαρσης» από τη συγκεκριμένη περίοδο ώστε να προχωρήσει το κόμμα στην επόμενη φάση του.
Φυλάγονται από έναν «νέο Κασσελάκη»
Αυτό άλλωστε δείχνει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης της ΚΕ στράφηκε γύρω από το θέμα του τρόπου εκλογής νέου προέδρου και της ανάγκης να μπουν περιορισμοί τόσο στο ποιος θα μπορεί να εκλεγεί, όσο και στο ποιοι θα μπορούν να τον εκλέγουν.
Συγκεκριμένα, η ΚΕ αποφάσισε να εισηγηθεί προς το συνέδριο δύο κρίσιμες αλλαγές για το συγκεκριμένο θέμα. Αφενός, οι εκλογικοί κατάλογοι των μελών θα κλείνουν 4 εβδομάδες πριν την εκλογή και συνεπώς δεν θα μπορεί να ψηφίζει για πρόεδρο κάποιος που γίνεται μέλος την ημέρα της προεδρικής εκλογής. Αυτό φυσικά έρχεται να προλάβει το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του 2023, όταν άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα με την Αριστερά συνέρρευσαν μαζικά στα εκλογικά κέντρα την ημέρα της εκλογής, έγιναν μέλη για να ψηφίσουν και στη συνέχεια δε συμμετείχαν σε καμία κομματική διαδικασία.
Η παραπάνω διάταξη, εάν τελικά επικυρωθεί από το Συνέδριο θα αφορά το «εκλέγειν».
Ωστόσο υπάρχει αλλαγή και στο «εκλέγεσθαι», αφού παράλληλα, εγκρίθηκε ως προϋπόθεση για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για προεδρία και ΚΕ, χρόνος παραμονής ως μέλος του κόμματος. Συγκεκριμένα, για την ΚΕ θα πρέπει να είναι κανείς μέλος για τουλάχιστον 3 χρόνια, ενώ για πρόεδρος θα πρέπει να είναι μέλος για 5 χρόνια.
Η διάταξη αυτή, «φωνάζει» το όνομα του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος πρόεδρος μετρώντας ελάχιστους μήνες ως μέλος του κόμματος, του οποίου τελικά ηγήθηκε για μερικούς μήνες, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Κόντρα κορυφής για την περίοδο Κασσελάκη
Η «σκιά» Κασσελάκη πάντως δε φαίνεται μόνο μέσα από τις διατάξεις για την εκλογή προέδρου, αλλά και μέσα από τις ίδιες τις συζητήσεις των στελεχών.
Άλλωστε, η ΚΕ σημαδεύτηκε μεταξύ άλλων και από την αντιπαράθεση που υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Παππά για την περίοδο Κασσελάκη και τα κομματικά αξιώματα που έλαβαν οι δύο πολιτικοί κατά την περίοδο αυτή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε τη θέση του ότι ο ίδιος απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου της ΚΟ μέσα από «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ήταν τότε που επήλθε η ρήξη ανάμεσα στους δύο πολιτικούς και ο τότε πρόεδρος τοποθέτησε τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της ΚΟ, αρχικά δι' ανακοινώσεως, η οποία όμως εγκρίθηκε από την ΚΟ. Δεν εγκρίθηκε όμως και από την ΠΓ, όπως προέβλεπε το καταστατικό, γεγονός που εξηγεί και τη φράση του κ. Φάμελλου περί πραξικοπήματος. Σε αυτό πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε έντονα ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι ο Φάμελλος ήταν σε θέση ευθύνης για έναν χρόνο υπό την προεδρία Κασσελάκη, ενώ παλαιότερα ανήκε και σε τάση εντός του κόμματος.
Οι δύο πολιτικοί είχαν έναν έντονο διάλογο για το θέμα, ο οποίος όμως, σύμφωνα με πρόσωπα που ήταν παρόντα στον χώρο, δεν είχε τη σπουδαιότητα που τού αποδίδουν δημοσιεύματα του Τύπου.
«Να ολοκληρωθεί η εκλογή προέδρου»
Τέλος, το γεγονός ότι η περίοδος Κασσελάκη φαίνεται να αποτελεί ακόμη «βάρος» για τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται και μέσα από τα όσα είπε ο κ. Φάμελλος κατά τη δευτερολογία του στην ΚΕ και την αναγκαιότητα να γίνει άμεσα το Συνέδριο.
«Το Συνέδριο της αναγέννησης και επανεκκίνησης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια και ελληνική κοινωνία, γιατί χρειάζονται και νέες απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα και αβεβαιότητες. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή. Και πρέπει να ολοκληρωθεί η εκλογή προέδρου με Συνέδριο Θέσεων και εκλογή Οργάνων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος, με τη φράση που πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο να είναι ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η εκλογή προέδρου».
Είναι γεγονός ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ανανεωθεί επισήμως ούτε κατά την προεδρία Κασσελάκη, συνεπώς έχουν εκλεγεί σε μια πολύ διαφορετική συνθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αρχηγό ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως έκτοτε, λόγω των οργανωμένων μαζικών διασπάσεων αλλά και πολλών αυτόνομων αποχωρήσεων στελεχών, οι οποίες προκλήθηκαν κατά την περίοδο Κασσελάκη, οι συνθέσεις των οργάνων έχουν επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό.
Ο Σωκράτης Φάμελλος λοιπόν, από την παραπάνω φράση φαίνεται πως νιώθει ότι παρά την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει ακόμη «ολοκληρωθεί» και ότι αυτό θα συμβεί μόνο με την πραγματοποίηση του Συνεδρίου που ο ίδιος εκτιμά ότι θα ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις του (όπως έγινε και στην ΚΕ), αλλά θα κάνει και τη σύνθεση των Οργάνων πιο αντιπροσωπευτική της νέας πολιτικής συνθήκης εντός της οποίας δρα ο ΣΥΡΙΖΑ.