Μητσοτάκης: Πλαφόν με ορίζοντα τριμήνου στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα σούπερ μάρκετ
Τι είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα σούπερ μάρκετ, με ορίζοντα τριμήνου θα επιβάλλει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ότι «δεν πρέπει αυτή η αναταραχή να οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπία», ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «σε επαγρύπνηση για περαιτέρω επιπτώσεις της κρίσης».
Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον παππού του, που είχε πολεμήσει στη Σιάτιστα (σ.σ: Κοζάνης) και ο κ. Τασούλας θυμήθηκε ότι είχε πολεμήσει και στα Ιωάννινα.
Κάπως έτσι έφτασε η κουβέντα και στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τον ΠτΔ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
«Η περιοχή μας είναι στη δίνη ενός εκτεταμένου πολέμου. Η χώρα μας πιστεύω ότι απέδειξε έμπρακτα ότι είναι ένας πυλώνας γεωπολιτικής ασφάλειας. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι προστρέξαμε πρώτοι να υποστηρίξουμε την Κύπρο, αποστέλλοντας αμυντικές δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Αλλά, στη συνέχεια, ακολούθησαν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην πράξη αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκό έδαφος και η άμυνά του πρέπει να αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, κ. Πρόεδρε, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταβάλει μια τιτάνια προσπάθεια για να μπορέσει να απεγκλωβίσει από τις εμπόλεμες ζώνες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.
Ενώ, ταυτόχρονα, και σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα η χώρα μας δίνει τον δικό της αγώνα, ώστε αυτή η σύρραξη να μην επεκταθεί και σε άλλες γεωγραφικές ενότητες.
Μας απασχολεί ιδιαίτερα η σταθερότητα του Λιβάνου. Έχουμε εκφράσει την έντονη διαφωνία μας με οποιαδήποτε εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση γίνει στον νότιο Λίβανο και τη στήριξή μας στις αρχές του Λιβάνου, έτσι ώστε αυτές οι ίδιες να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα ασφάλειας, τα οποία γεννάει η παρουσία της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» είπε αρχικά.
Οι ανακοινώσεις για το πλαφόν σε καύσιμα - SM
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τασούλα για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα.
«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Ενέργειας θα κάνουν σχετικές ανακοινώσεις για την επιβολή πλαφόν και στα καύσιμα -για να είμαι πιο σαφής, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους-, και στα καύσιμα αλλά και σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ.
Προφανώς, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πρωτογενείς ανατιμήσεις, αλλά σίγουρα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρέπει αυτή η οικονομική αναταραχή να οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπίας, τα οποία θα επιτείνουν ένα ούτως ή άλλως υπαρκτό πρόβλημα.
Οπότε, πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στα καύσιμα και σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ θα ανακοινωθούν σήμερα, με ορίζοντα υλοποίησης το επόμενο τρίμηνο.
Από εκεί και πέρα, θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τις περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, εκφράζοντας πάντα, βέβαια, την ευχή μας ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε μια αποκλιμάκωση, έτσι ώστε αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα να μην διογκωθεί περαιτέρω».
«Θα καταλάβουν όλοι ότι η πολιτεία τηρεί το χρέος της απέναντι στους πολίτες»
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, είπε: «Κύριε Πρόεδρε, μόλις περιγράψατε μια κατάσταση, η οποία τις τελευταίες δυο εβδομάδες, μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή, διαμορφώνει ένα νέο, ταραγμένο, επικίνδυνο και εν πολλοίς ως προς τις ερμηνείες ή ως προς την προοπτική του αλλοπρόσαλλο τοπίο, το οποίο ευτυχώς η χώρα μας, κύριε Πρόεδρε, εν σχέσει με την πολεμική πρόκληση, το αντιμετωπίζει εντελώς ψύχραιμα και, θα έλεγα, και ακαριαία.
Η αποστολή της αεροναυτικής ειρηνικής και αμυντικής δύναμης της Ελλάδος στην Κύπρο, η οποία έγινε, επαναλαμβάνω, ακαριαία και δρομολόγησε πρωτοποριακά την ακολουθία από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, δείχνει ότι η χώρα μας έχει τη σταθερότητα και έχει και τη σύνεση να αντικρίζει όλη αυτή την περίοδο των πυκνών και βαριών συννέφων με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Και πρέπει να διατηρήσουμε, κύριε Πρόεδρε, πρέπει η ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατηρήσουμε αυτή την περίοδο των μεγάλων προκλήσεων την ψυχραιμία και τη σύνεση, η οποία απαιτείται από τις περιστάσεις.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως πράγματι είπατε, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, μια πρωτοφανή σε έκταση εκστρατεία επιστροφών, εφόσον το επιτρέπουν οι δυνατότητες πτήσεων, χιλιάδων Ελλήνων πολιτών από την διακεκαυμένη ζώνη. Και είναι χαρακτηριστικές οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη που δείχνουν αυτοί που επιστρέφουν εκτιμώντας την οργάνωση και την αμεσότητα της όλης διαδικασίας.
Κύριε Πρόεδρε, η επαγρύπνηση που έδειξε η Πολιτεία στο θέμα της αμυντικής προστασίας της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Κύπρου, όπως περιγράψατε, πρέπει να φανεί και στην περίπτωση της καταπολέμησης της αισχροκέρδειας. Είμαι βέβαιος πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, και προειδοποιητικά και κατασταλτικά, θα λειτουργήσουν ώστε και αυτοί που σκέφτονται να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία αισχροκερδώντας, αλλά και αυτοί που ήδη το ξεκίνησαν, θα αναχαιτισθούν, θα εμποδιστούν και θα αντιληφθούν ότι δεν είναι καιρός αυτή η κρίση, αυτή η δύσκολη κατάσταση, να τους γεμίσει τις τσέπες με υπερκέρδη.
Κι έτσι, θα καταλάβουν όλοι ότι η πολιτεία τηρεί το χρέος της απέναντι στους πολίτες, απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος με μεγάλη πλειοψηφία αγκάλιασε τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν στην Κύπρο, τις στρατιωτικές, τις αμυντικές πρωτοβουλίες και θέλω να ελπίζω ότι εκ των αποτελεσμάτων θα αγκαλιάσει και τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της αισχροκέρδειας.
Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι μέσα σε αυτό τον ταραγμένο, επικίνδυνο και όπως είπα, αλλοπρόσαλλο κόσμο, η σταθερότητα που έχουμε στην Ελλάδα, η αποφασιστικότητα, το ότι ξέρουμε τι μας γίνεται, το ότι έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες ανταποκρίνονται σχεδόν ακαριαία στο καθήκον τους, όπου αυτό τις καλεί, θα οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση της ανασφάλειας και της ψυχολογίας της ανασφάλειας η οποία υπάρχει στη χώρα και θα μπορούν οι πολίτες, παρά τα σύννεφα που έχουν βαρύνει στην περιοχή μας, να συνεχίσουν τις ειρηνικές τους εργασίες με ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, το οποίο τους παρέχει η πολιτεία και οφείλει να το παρέχει.
Είμαι βέβαιος, ότι στην περαιτέρω κατ’ ιδίαν ενημέρωση θα μπούμε και σε λεπτομέρειες αυτών των πραγμάτων, αλλά θα μου πείτε και για τη διεθνή διάσταση της συμπαράστασης προς την Κύπρο, με κορυφαία την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο και στη Σούδα, που έδειξε ότι τα αντανακλαστικά της Ευρώπης, όταν απειλείται η Ευρώπη – γιατί περί αυτού πρόκειται – η περίπτωση της Κύπρου είναι απειλή κατά της Ευρώπης τελικά, τα αντανακλαστικά της Ευρώπης απεδείχθησαν γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά.
Και σε όλη αυτή την προσπάθεια η χώρα μας έπαιξε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό, νομίζω, εκτιμάται από όλους».
Στις 14:00 οι ανακοινώσεις
Αναλυτικές ανακοινώσεις για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, θα κάνουν στις 14:00 ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.
Σημειώνεται πως όπως ανέφερε νωρίτερα το newsbomb.gr, βασικός στόχος των παρεμβάσεων σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι «να υπάρξει ένα τείχος αποτελεσματικής αντίδρασης απέναντι σε πρακτικές εκμετάλλευσης της κατάστασης» με πολύ συγκεκριμένα μέτρα.
Ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα και ότι η επάρκεια στην αγορά των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου είναι εξασφαλισμένη, στην κυβέρνηση τονίζουν πως η ελληνική οικονομία, ακριβώς λόγω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, είναι θωρακισμένη και μπορεί να ανταπεξέλθει στα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Όπως λένε χαρακτηριστικά «η συζήτηση για τη στήριξη των νοικοκυριών γίνεται ακριβώς γιατί υπάρχει ταμείο», προσθέτοντας πως θα κινηθούν άμεσα με στόχο «τη φροντίδα για την κοινωνία και τη δημοσιονομική σταθερότητα».