ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν πάει ο Ράπανος στο Eurogroup

Δεν πάει ο Ράπανος στο Eurogroup

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Βασίλης Ράπανος δεν θα μεταβεί τελικά στο Eurogroup μαζί με τον Γιώργο Ζανιά

Σημειώνεται ότι ο κ. Ράπανος θα ορκιστεί αργότερα σε σχέση με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο, για να μην χάσει την ιδιότητά του ο κ. Ζανιάς ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup και στο Ecofin.

Η αρχική σκέψη να παρίσταται ατύπως στη συνεδρίαση και ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εγκαταλείφθηκε για θεσμικούς λόγους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, ο κ. Ράπανος θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά δεν θα ορκιστεί υπουργός πριν από την επιστροφή, από τις Βρυξέλλες, του κ. Ζανιά, προκειμένου ο τελευταίος να έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού και να παραστεί με αυτήν και στη συνεδρίαση του Εκοφίν που θα ακολουθήσει το Εurogroup.

Παράλληλα γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία επιτελεία έχουν συμφωνήσει να διαπραγματευτεί η μετάθεση της λήψης σκληρών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11,5 δις. τα οποία αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ψηφιστούν τον ερχόμενο Ιούλιο, για τον επόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Στόχος να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και να επανέλθει το θέμα της μετενέργειας.

Επιπροσθέτως, απόλυτη συμφωνία υπάρχει στο να προωθηθούν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να γίνει προσπάθεια για επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι βασική προεκλογική δέσμευση και της ΝΔ ήταν ο διπλασιασμός του χρόνου παροχής του συγκεκριμένου επιδόματος.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το μείζον ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος.

Παράλληλα, σύγκλιση επιτυγχάνεται για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε αρκετά θεσμικά ζητήματα όπως: αλλαγή νόμου περι ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, μείωση επιχορήγησης κομμάτων.

Πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα «αγκάθια» στην «επιχείρηση σύγκλισης» τα οποία όμως δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε ρήξεις.