ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρουπακιώτης: Οι φυλακές δεν είναι χώροι των απόβλητων

Ρουπακιώτης: Οι φυλακές δεν είναι χώροι των απόβλητων

Η αξιοπιστία και η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης των φυλακών είναι το στοίχημα του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

«Αποχωρώ από ένα υπουργείο (Εργασίας) που θα μπορούσα να μείνω, εκεί όπου χτυπάει η αγωνία των ανέργων, των εργαζομένων, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Η ψυχική μου αναζήτηση, όμως και το χρέος μου να ενδυναμώσω τις προσδοκίες των πολιτών για γρήγορη και αξιόπιστη απονομή δικαιοσύνης με οδήγησαν εδώ… Ήταν απόλυτη επιλογή μου», αποκάλυψε ο κ. Ρουπακιώτης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου από τον πάλαι ποτέ συμφοιτητή του και βαθύ γνώστη των θεμάτων δικαιοσύνης κ. Χρίστο Γεραρή.

Ο νέος υπουργός με βάση και την εμπειρία του στη μάχιμη δικηγορία περιγράφοντας τον τρόπο απονομής στον νευραλγικό χώρο της δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «το δικαστικό σύστημα της πατρίδας μας ό, τι και αν λέγεται στέκεται υψηλοτέρα από τις υπόλοιπες θεσμοθετημένες λειτουργίες», ωστόσο παραδέχθηκε ότι: «η πραγματικότητα είναι σκληρή. Αναζητείται αξιοπιστία… Συνευθύνη μας είναι να μην χαϊδεύουμε αυτιά δικαστών, δικηγόρων, υπαλλήλων… Συνάντηση μέσα στον Ιούλιο με τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναζητηθούν λύσεις τώρα. Όχι αύριο. Θα αξιοποιηθεί το προσωπικό του υπουργείου… Δεν θα καλέσουμε άλλον…. Χωρίς κολλητούς, παρατρεχάμενους, βαλτούς…».

Ο κ. Ρουπακιώτης έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει: «Μάγοι δεν υπάρχουν και, αν ακόμη υπάρχουν, δεν είμαι μεταξύ αυτών. Μαζί θα επιχειρήσουμε να δώσουμε λύσεις εκεί που πονάει η κοινωνία. Εάν δεν προωθηθούν λύσεις δεν έχω λόγο σε αυτό το υπουργείο..».

Γνωρίζοντας από μέσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες δικηγόροι δικηγόρους οι οποίοι, όπως είπε αναζητούν 300 ευρώ για να επιβιώσουν σε συνεργασίες με δικηγορικά γραφεία. δεσμεύθηκε ότι θα τους στηρίξει, αδιαφορώντας όπως τόνισε για τα «όποια σχόλια επειδή ήμουν πρόεδρος του ΔΣΑ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα καταπατούμενα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πρέπει να διασφαλιστούν για να μη μείνουν μόνο στη νομοθετική κατοχύρωση τους».

Για τις φυλακές είπε: «Δεν είναι χώροι των απόβλητων… οι κρατούμενοι είναι έλληνες πολίτες και χρέος μας παρά τα οικονομικά πρόβλημα είναι να τους ανακουφίσουμε.. Αναγνωρίζω ότι έγιναν προσπάθειες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Κλείνοντας ο κ. Ρουπακιώτης και αναφερόμενος στις τοποθετήσεις-προαγωγές δικαστών έστειλε ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες: «Η παρούσα κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά δεν αναγνωρίζει κεντρώους αριστερούς ή δεξιούς και όσοι δεν το καταλάβουν θα κάνουν κακό του κεφαλιού τους..».