ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόικα: «Μεταρρυθμίστε για να πάρετε τις δόσεις»

Τρόικα: «Μεταρρυθμίστε για να πάρετε τις δόσεις»

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 210 είναι τα σημεία στα οποία η Τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου.

Όπως ξεκαθάρισαν ρητώς, οι κ.κ Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν, αν δεν επανέλθει το πρόγραμμα εντός τροχιάς, δεν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση, ούτε θα γίνει συζήτηση για αλλαγές.

Τα 10 σημαντικότερα προβλήματα και καθυστερήσεις που διαπιστώνει η Τρόικα είναι τα εξής:

  1. Καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις. Κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σταμάτησε ακόμα και η επιλογή συμβούλων αποκρατικοποίησης.
  2. Μέτρα μείωσης των δημοσίων καταναλωτικών δαπανών.
  3. Αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού. Δεν έχει προχωρήσει η τοποθέτηση μόνιμου γραμματέα για τα φορολογικά έσοδα και η αλλαγή στη διαδικασία ελέγχου τω μεγάλων οφειλετών με τοποθέτηση 40 ειδικών ελεγκτών.
  4. Αξιολόγηση του συνόλου των δημοσίων δαπανών. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σχετική μελέτη από το ΚΕΠΕ.
  5. Μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και άνοιγμα επαγγελματιών.
  6. Φορολογική μεταρρύθμιση. Θα περιλαμβάνει περικοπές των φοροαπαλλαγών που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί τον Ιούνιο.
  7. Καταγραφή μεταβολών των Δημοσίων υπαλλήλων.
  8. Απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
  9. Περικοπή 12% στα ειδικά μισθολόγια. Προβλέπεται η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ από το Σεπτέμβριο του 2012 και 400 εκατ. για το 2013.
  10. Κατάρτιση νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος με περικοπές 11,5 δις. ευρώ για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκνευρισμός της Τρόικα ήταν παραπάνω από εμφανής στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτκούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης και με τους υπουργούς καθώς διαπίστωσαν καθυστερήσεις, αναβολές και αδράνεια. Μάλιστα, φέρεται να έδωσαν και τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τις 20 Αυγούστου, η χρηματοδότηση θα διακοπεί.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι η παράταση επιμήκυνσης της περιόδου μείωσης του ελλείμματος κατά δύο χρόνια είναι διαπραγματεύσιμη. Σε αυτή τη φάση και ειδικότερα στο διάστημα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, η Τρόικα θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό το λόγο, τα κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη.