ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προσχέδιο Στουρνάρα στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων

Το προσχέδιο Στουρνάρα στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων

Οι κατευθύνσεις του υπουργού Οικονομικών για περικοπές δαπανών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων στην οποία θα συζητηθούν τα νέα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος του παρέδωσε προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από το συνολικό ύψος των 11,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται βάσει Μνημονίου για τη διετία 2013- 2014.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο θα δοθεί και στους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη προκειμένου να συμφωνηθεί μια κοινή στάση και κατεύθυνση απέναντι στους δανειστές και να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο συγκεκριμένο προσχέδιο δεν θα υπάρχει ανάλυση «κωδικό προς κωδικό» των προς περικοπή δαπανών, αλλά θα αναφέρεται ότι «θα εξοικονομηθούν τόσα από συντάξεις, τόσα από το εφάπαξ κ.λπ.».

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής των δανειστών, στους οποίους θα παρουσιάσει δύο σενάρια για την υλοποίηση του προγράμματος με τα 11,7 δισ. ευρώ.

Το πρώτο θα προβλέπει την εφαρμογή τους στη διετία 2013- 2014 (σύμφωνα και με το Μνημόνιο), ενώ το δεύτερο θα κατανέμει τα μέτρα σε τέσσερα έτη (2013- 2016). Η κυβέρνηση θα επιζητήσει την επιμήκυνση της εφαρμογής των μέτρων σε μια τετραετία, αλλά, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρουσιάσει στην τρόικα ολοκληρωμένο και το πρώτο σενάριο.

Οι δανειστές ζητούν επίμονα να περικοπούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις, ασκώντας αφόρητες πιέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη για να διαφυλάξει τους μισθούς σε ένα αξιοπρεπές όριο, ωστόσο στέλέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων.