ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρατείνεται η αγωνία μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μαξίμου

Παρατείνεται η αγωνία μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δίχως να καταλήξουν οι κυβερνητικοί εταίροι και πάλι σε συγκεκριμένα μέτρα ύψους 11,5 δισ., όπως έχουν αυτά καθοριστεί από τους δανειστές μας ως περαιτέρω προϋπόθεση.

Τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισαν, ότι ο διάλογος παραμένει σε εξέλιξη και το διακύβευμα δεν είναι μόνο τα μέτρα, αλλά τα μέτρα αποτελούν μόνο μια παράμετρο των όσων πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και να καθοριστούν περαιτέρω και προς τους δανειστές μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η ..σύμπνοια των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ προέκυψε από την συνάντηση την οποία οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν νωρίτερα στην Βουλή. Η άποψη των δύο αρχηγών είναι ότι πρέπει να προτείνουν στην τρόικα να υπάρξουν δύο φάσεις εφαρμογής των μέτρων. Στην πρώτη φάση να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του κράτους, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και ενδεχομένως να μπει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην επόμενη φάση, τη διετία 2014-2016, να γίνει η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που μπορεί να υπάρχουν τότε στην οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε, βγαίνοντας από το Μαξίμου, ότι τα μέτρα είναι τμήμα ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού περιλαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη και τη μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους. «Κακώς μιλάτε για μέτρα. Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά για τη μείωση του ελλείμματος πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι έχουμε δυστυχώς πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτή που είχαν προβλέψει οι εταίροι μας» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα σημείωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση συμφωνούν να προωθηθεί αυτό το συνολικό πλαίσιο και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις. «Το ζήτημα είναι εθνικό γιατί αντιπολίτευση και ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που επενδύει στην καταστροφή και το αδιέξοδο, δηλαδή εάν θα πάει η χώρα χειρότερα. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι μία από τις τρεις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Tα θέματα είναι πολλά και ακανθώδη. Για αυτά μιλήσαμε και για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Έχουμε μπροστά μας τα συγκεκριμένα ζητήματα αλλά ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μία ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη» υπογράμμισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης, που διευκρίνισε ότι η συζήτηση συνεχίζεται. «Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές, για την λήψη μέτρων συζητήσαμε αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σε ερώτηση εάν έχει προκύψει αδιέξοδο στις συνομιλίες ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει. Δεν υπάρχουν διαφωνίες είμαστε απολύτως σύμφωνοι σε αυτούς τους δύο άξονες»είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Άμυνας προκειμένου αν χρειαστεί να απαντήσουν στις όποιες διευκρινίσεις ζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ωστόσο βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η συνάντηση πήγε πολύ καλά. «Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να βρεθούν 11,5 δις. από τις περικοπές δαπανών. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δύο ακόμη χρόνια και ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μείγμα από τα 11,5 δισ. Μόλις το βρούμε θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί».