ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διακοπές με το μυαλό σε Βερολίνο και Παρίσι

Διακοπές με το μυαλό σε Βερολίνο και Παρίσι

Ετοιμάζει αίτημα για επιμήκυνση ο Α. Σαμαράς ενόψει των επαφών με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ

Μπορεί ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί εταίροι να βρίσκονται σε ολιγοήμερες διακοπές, ωστόσο στο μυαλό τους βρίσκεται το τελευταίο κρίσιμο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς αν και έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Καλαμάτα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την συνάντηση που είχε με τους τοπικούς φορείς της Μεσσηνίας.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο πρωθυπουργός έχει το μυαλό του στο Βερολίνο και στο κρίσιμο πρώτο τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο στις 24 Αυγούστου.

Θα προηγηθεί συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις 22 Αυγούστου.

Ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει από τώρα τι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους, καθώς για πρώτη φορά σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της επιμήκυνσης.

«Το θετικό είναι ότι ήδη αρχίζει να υπάρχει αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την χώρα μας στις Βρυξέλλες καθώς αρχίζουν και βλέπουν αποτελέσματα» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στην σύσκεψη που είχε κεκλεισμένων των θυρών στο δημαρχείο της Καλαμάτας και η οποία κράτησε για περισσότερο από 1,5 ώρα.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται τόσο από την πρόσφατη επίσκεψη Μπαρόζο όσο και από τον ερχομό του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Ελλάδα στις 22 Αυγούστου.

Μία θετική έκβαση μπορεί να σημαίνει πολλά για την πολυπόθητη επιμήκυνση που επιζητά η χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να επισφραγίσει την συμμαχία με τον Φρανσουά Ολάντ, στην συνάντηση που θα έχει μαζί του στις 25 Αυγούστου στα Ιλίσια Πεδία. Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έχει διαχωρίσει την θέση του από την πολιτική που ακολουθεί από την Άνκελα Μέρκελ και έχει ταχθεί υπέρ των αναπτυξιακών μέτρων.

Το βέβαιο είναι πως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα είναι «καυτό» και θα κρίνει πολλά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο Eurogroup του Οκτωβρίου.