ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές με Σαμαρά και Μόντι θα έχει ο Βαν Ρομπέι

Επαφές με Σαμαρά και Μόντι θα έχει ο Βαν Ρομπέι

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρόκειται να εντείνει τις διπλωματικές του επαφές ήδη από την ερχόμενη βδομάδα, συναντώμενος με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά και Ιταλίας, Μάριο Μόντι - οι συναντήσεις αυτές θα ακολουθήσουν χρονικά τις συνομιλίες του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στις αρχές της νέας βδομάδας.

Η συνάντηση Βαν Ρομπέι-Σαμαρά θα γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή 7η Σεπτεμβρίου. Την επομένη, στις όχθες της λίμνης Κόμο στη βόρεια Ιταλία, στο Τσερνόμπιο, θα γίνει η συνάντηση Βαν Ρομπέι-Μόντι.

Επτά ημέρες μετά τις συνομιλίες Βαν Ρομπέι με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, στη Μαδρίτη, την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΕΕ θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ την επομένη στο Παρίσι με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρουν ότι στην ημερήσια διάταξη των διπλωματικών επαφών Βαν Ρομπέι θα βρεθούν «ψηλά» η Ελλάδα, που ζητά διετή επιμήκυνση στις υποχρεώσεις της από το δανειακό της πρόγραμμα, αλλά και η Ισπανία, για την οποία η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να διοχετεύσει ως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών της, ενώ προσεχώς δεν αποκλείεται η Μαδρίτη να ζητήσει ευρύτερο δανεισμό.