ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Θα προχωρήσουμε για να σωθεί η Ελλάδα

Σαμαράς: Θα προχωρήσουμε για να σωθεί η Ελλάδα

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως «επιτεύχθηκε ένα κρίσιμο ζητούμενο, να αποκλειστεί η έξοδος από το ευρώ».

«Όπως γνωρίζετε στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, δεν υπήρχε θέμα για τις χώρες που έχουν πρόβλημα δανεισμού, αλλά για την Ελλάδα βγήκε μια πολύ θετική δήλωση», είπε, ξεκινώντας την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, το πρώτο θετικό από τη σύνοδο ήταν η αναφορά στην ανάπτυξη, το δεύτερο η χρηματοοικονομική ένωση και το τρίτο η δημοσιονομική ένωση, που ανοίγει το δρόμο να δανείζονται γρήγορα οι χώρες που έχουν πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο για Ελλάδα.

Προειδοποίησε επίσης ότι όσο αυξάνεται η ύφεση και κυρίως η ανεργία, τόσο τροφοδοτείται ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, φαινόμενα που είναι απαράδεκτο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους πολιτικούς αρχηγούς κκ Βενιζέλο και Κουβέλη, επισημαίνοντας πως «ποτέ δεν αισθάνθηκα μόνος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία είναι στα όριά της και πως η ρευστότητα είναι στο μηδέν». Για το λόγο αυτό ξεκαθάρισε πως θα πρέπει η εκταμίευση της επόμενης δόσης πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς «τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου».

Ξεκαθάρισε επίσης πως «δεν θα χρειαστεί άλλη σύνοδος για την εκταμίευση της δόσης».

«Αποτελεί δικαίωση για μας το ό,τι συζητήθηκε το θέμα της ανάπτυξης και πως εκτός ημερησίας διατάξεως συζητήθηκε το ζήτημα της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το αν γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως το τονίζει σε κάθε συνάντηση μαζί τους.

«Μετά την παρέμβασή μου, ο Μπαρόζο είπε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σκληρή πολιτική έχει φτάσει στην Ελλάδα στα όρια της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ γνωστοποίησε ότι πρόταση για επίσκεψη στην Αθήνα έχει αποδεχτεί ήδη και ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Μάριο Μόντι.

Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "όταν λέει ανάπτυξη, εννοεί θέσεις εργασίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και οι τελευταίες δυσκολίες θα ξεπεραστούν.